Френската полиция уби мъж , подпалил синагога в Руан

DenNews.bg
17.05.2024
размер на текста:

Френската полиция уби мъж след подпалването на синагога в северозападния град Руан.

Съобщава се, че мъжът е бил въоръжен с нож и железен прът и когато е тръгнал към полицията, полицай го е прострелял.

Кметът на Руан Никола Майер-Росиньол каза, че атаката срещу синагогата не е засегнала само еврейската общност, но и целият град е бил "очукан и в шок".

Полицията е била извикана около 06:45ч., след като е видян дим да се издига от синагогата, според местни доклади.

Пожарникарите на мястото на инцидента в крайна сметка овладяха огъня в синагогата. Изглежда, че няма жертви освен въоръжения мъж, каза кметът.

Щетите вътре в синагогата са описани като значителни. „Наистина съм разстроен, това е катастрофално“, каза ръководителят на еврейската общност в Руан Натача Бен Хаим.

Тя каза, че през малък прозорец е била хвърлена бензинова бомба, която е подпалила синагогата. Стените и мебелите са останали почернели от огъня, добави тя.

Местният прокурор каза, че се водят две разследвания - за палежа на място за поклонение и за смъртта на мъжа пред сградата.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин похвали полицията "за тяхната отзивчивост и смелост".

Франция, подобно на останалата част от Западна Европа, е свидетел на скок на антисемитизма, откакто Хамас нападна Южен Израел миналия октомври, което доведе до настоящата война в Газа.

По-рано тази седмица мемориал в Париж, който почита 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреи по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война, беше намазан с боядисани в червено ръце.

Президентът Еманюел Макрон каза, че обезличаването на стената подкопава паметта на френските герои и нейните жертви на Холокоста.

Франция има третата по големина еврейска общност в света след Израел и САЩ.

Ръководителят на френския Съвет на еврейските институции (Crif), Йонатан Арфи, каза, че "подпалването на синагога - това е намерение да се сплаши всеки евреин".

Друга водеща фигура в еврейската общност, Ели Корчиа, благодари на полицията за бързата реакция на "новата антисемитска драма у нас".

Храмовете на Руан са били атакувани в миналото. Преди осем години свещеник беше смъртоносно намушкан, докато водеше църковна служба.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети