Светът отбелязва Денят на труда

DenNews.bg
01.05.2024
размер на текста:

 В редица страни днес се отбелязва Деня на труда.
Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19-и век и работническите протести за зачитане на основни социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година, когато се организира първата в историята обща международна стачка. В американския град Чикаго на организиран протест излизат 340 000 работници, с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а демонстрантите дават осем жертви.
През 1889 година на учредителен конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването на 1 май като Ден на труда и работническата солидарност. За първи път той се отбелязва през 1890 г
В някои държави по света този ден е отбелязван официално, в други се чества неофициално. В СССР е бил важен празник, отбелязван с военни паради, подобно на социалистически Китай. Празникът се е чествал и в Третия Райх под името „Имперски трудов ден" (Reichsarbeitstag).
Днес първи май се чества като ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети