Ботсвана заплашва да изпрати 20 000 слона в Германия

DenNews.bg
03.04.2024
размер на текста:

Президентът на Ботсвана заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия в спор за опазването им.

По-рано тази година германското министерство на околната среда предложи да има по-строги ограничения върху вноса на трофеи от ловни животни.

Президентът на Ботсвана Масиси  каза пред германските медии, че това само ще доведе до обедняване на хората в неговата страна.

Той каза, че броят на слоновете е нараснал в резултат на усилията за опазване и ловът им е помогнал да бъдат контролирани.

Германците трябва „да живеят заедно с животните по начина, по който се опитвате да ни кажете“, каза Масиси пред германския вестник Bild. — Това не е шега.

Ботсвана е дом на около една трета от световната популация на слонове - над 130 000 - повече, отколкото има място.

Стадата причиняват щети на имущество, изяждат реколтата и тъпчат жителите, каза Масиси.

Преди това Ботсвана е дала 8000 слона на съседна Ангола и е предложила още стотици на Мозамбик като средство за намаляване на популацията.

„Бихме искали да предложим такъв подарък на Германия“, каза  Масиси, добавяйки, че няма да приеме „не“ за отговор.

Министърът на дивата природа на Ботсуана Думезвени Мтимкхулу миналия месец заплаши да изпрати 10 000 слона в лондонския Хайд парк, за да могат британците да „опитат да живеят заедно“ с тях.

През март депутатите от Обединеното кралство гласуваха в подкрепа на забраната за внос на ловни трофеи, но законодателството трябва да бъде разгледано допълнително, преди да стане закон.

Обещанието за забрана на вноса на ловни трофеи беше включено в общия изборен манифест на консерваторите през 2019 г.

Ботсвана и други южноафрикански държави правят много пари от богати западняци, които плащат хиляди долари за разрешение да отстрелят животно и след това да отнесат главата или кожата му обратно у дома като трофей.

Те казват, че тези пари се използват за подпомагане на усилията за опазване и на местните хора, така че е по-малко вероятно те да се изкушат да бракониерстват животните.


Групи за правата на животните твърдят, че практиката е жестока и трябва да бъде забранена.

"В някои райони има повече от тези зверове, отколкото хора. Те убиват деца, които се изпречат на пътя им. Те тъпчат и ядат реколтата на фермерите, оставяйки африканците гладни", каза министърът на дивата природа на Ботсвана.

Германия е най-големият вносител в ЕС на трофеи от африкански слонове и ловни трофеи като цяло, според доклад от 2021 г.

Ботсвана забрани практиката през 2014 г., но премахна ограниченията през 2019 г., след като беше изправена пред натиск от страна на местните общности.

Сега страната издава годишни квоти за лов, заявявайки, че е лицензиран и строго контролиран.


Преди това е обмислял използването на слонове за храна за домашни любимци.

Говорителка на министерството на околната среда в Берлин каза пред агенция АФП, че Ботсвана не е изразила никакви опасения пред Германия по въпроса.

„В светлината на тревожната загуба на биологично разнообразие, ние носим специална отговорност да направим всичко, за да гарантираме, че вносът на ловни трофеи е устойчив и законен“, каза тя.

Министерството обаче продължава да преговаря с африканските страни, засегнати от правилата за внос, включително Ботсвана, каза говорителката.

Австралия, Франция и Белгия са сред страните, които са забранили търговията с ловни трофеи.

Ботсвана, заедно със своите съседи Зимбабве и Намибия, също твърдят, че трябва да й бъде разрешено да продава своите запаси от слонова кост, за да може да печели пари от огромния си брой слонове.

Страните в Източна Африка, както и групите за правата на животните, се противопоставиха на това, като казаха, че ще насърчи бракониерството.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети