Жертви и ранени след трус от 7,4 по Рихтер в Тайван

DenNews.bg
03.04.2024
размер на текста:

В Тайван се провеждат спасителни операции след мощно земетресение край източното му крайбрежие в сряда, което уби най-малко четирима души, информира Би Би Си.

Земетресението с магнитуд 7,4 причини срутването на множество сгради в Хуалиен, градът, който е най-близо до епицентъра.

Най-силният трус, ударил острова от 25 години, беше усетен и до планинската вътрешност на Тайван, която беше разтърсена от огромни свлачища.

В столицата Тайпе кадри показват как сградите се тресат силно.

"Земетресението е близо до сушата и е плитко. Усеща се в цял Тайван и крайбрежните острови... Това е най-силното от 25 години", каза У Чиен Фу, директор на Сеизмологичния център в Тайпе.

Повече от 50 души са ранени, като някои са блокирани в сгради и тунели около града, допълва агенцията.

Тайванският гигант за производство на чипове TSMC заяви, че е евакуирал някои от своите фабрики в Хсинчу и Южен Тайван за безопасността на своя персонал, но добави, че системите му за безопасност работят нормално. TSMC е основен производител на полупроводници за технологични фирми, включително Apple и Nvidia.

По-рано земетресението предизвика предупреждения за цунами на острова и съседните му страни.

Земетресението отприщи свлачища в много планинската вътрешност на Тайван
В Тайпе кадри в местни медии показват срутени жилищни сгради и хора, които се евакуират от домовете и училищата.

Земетресението също е разбило превозни средства и е изхвърлило предмети в магазините в безпорядък, според клипове, излъчени от местния телевизионен оператор TVBS.

 

Съобщава се за прекъсване на електрозахранването и прекъсване на интернет на целия остров, според групата за интернет мониторинг NetBlocks.

Земетресението удари днес в 07:58 местно време на дълбочина от 15,5 км и предизвика най-малко девет вторични труса с магнитуд 4 или по-големи. Епицентърът на земетресението се намира на около 18 км  южно от Хуалиен, според Геоложката служба на САЩ.


Хуалиен се намира на източното крайбрежие на Тайван, в разтегнат планински район. Градовете в областта са слабо населени. Тъй като основните пътища и железопътни линии, свързващи Хуалиен с останалата част на Тайван, вече не работят, спасителните екипи вероятно ще трябва да влязат в района по въздух.

През септември 1999 г. земетресение с магнитуд 7,6 удари Тайван, убивайки 2400 души и разрушавайки 5000 сгради.


В съседна Япония властите предупредиха по-рано, че се очаква вълни цунами до 3 метра да достигнат големи райони от югозападното й крайбрежие.

Японската метеорологична агенция по-късно намали предупреждението, но помоли жителите да останат „бдителни за вторични трусове с подобна интензивност“ за около седмица.


Сеизмологичната агенция на Филипините също издаде предупреждение за цунами малко след удара на земетресението, призовавайки жителите да се евакуират на по-високи места - което по-късно отмени.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами заяви в актуализация около два часа след земетресението, че заплахата от цунами „вече е отминала“.

Китайските държавни медии съобщиха, че трусовете са били усетени в части от югоизточната китайска провинция Фудзиен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети