Американският лекар, който не може да забрави какво е видял в Газа

DenNews.bg
29.04.2024
размер на текста:

Д-р Атар е направил три пътувания до Газа от началото на войната и планира да се върне отново
Сам Атар смята, че е оставил част от душата си в Газа. Това е частта от него, която е видяла страданието и не може да се отвърне. Частта, която сега не може да се забрави.

Минаха три седмици, откакто се прибра в Чикаго, но сякаш е било вчера. Лицата на онзи друг свят са с него: Джена, травматизираното малко момиченце, изнемогващо, призрачно бледо на болничното легло, докато майка й показва на Сам телефонно видео от последния рожден ден на детето. Щастливи дни преди бедствието.

Друга майка, чийто 10-годишен син току-що беше починал.


„Майката току-що ми каза с празен вцепенен поглед на лицето си, че той току-що е починал преди пет минути. Персоналът се опитваше да покрие тялото му с одеяла, но тя просто отказа да им позволи. Тя искаше да прекара повече време с него тя скърбеше, ридаеше и остана така около 20 минути, просто не искаше да го напусне. По това време  имаше мъж на около 50 години, забравен в една стая, с ампутирани два крака. Той беше загубил децата си, внуците си, дома си“, спомня си Сам, „и той бе сам в ъгъла на тази тъмна болница, червеи излизаха от раните му и той крещеше: „Червеите ме изяждат жив, моля, помогнете ми .' Това беше само един от... Не знам, просто спрях да броя, но това са хората, за които все още мисля, защото те все още са там."

Сам е чувствителен, замислен мъж на около 40 години, син на двама лекари, който е роден и израснал в Чикаго и който работи като хирург в болницата Northwestern в града. Докато е в Газа, той води видео дневници и заснема преживяванията си.

В продължение на две седмици през март и април - от името на неправителствената организация "Палестинско-американски мост" - той работи в болници в Газа, които отчаяно нямаха нещо от необходимото, освен тежко ранени пациенти. В деня, когато влезе в Газа този път, той веднага се сблъска с кризата с глада.


„Просто бяхме затрупани от хора, които блъскаха колите, някои хора се опитваха да скочат върху колите. Шофьорите… просто го разбраха. Те не спират, защото ако спрат, хората скачат върху колите. Те не се опитват за да ни наранят. Те просто просят храна.

Сам разказва преживяванията си спокойно, както може да се очаква от човек, обучен да успокоява пациентите.

"Всеки ден имаше безмилостен натиск за извършване на триаж, решаване кой може да бъде спасен, кой е извън надеждата. Пациенти, лежащи на болничните подове, заобиколени от кръв и изхвърлени бинтове, въздухът е изпълнен с викове на болка и на скърбящи роднини.Няма заличаване на такива ужасии. Дори ако сте висококвалифициран лекар с минал опит във военни зони като Украйна, Сирия и Ирак. Все още мисля за всички пациенти, за които се грижех“, казва той. И изпитва срам и вина  от напускането, защото има толкова много неща, които трябва да се направят. Нуждите са огромни .. И си тръгваш от хората, които все още са там и все още страдат."

Изтоник: Би Би Си

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети