Небето над Атина почервеня от африкански прах

DenNews.bg
24.04.2024
размер на текста:

На явления, отнасящи се до Червената планета, Марс, станаха свидетели на жителите на Атина и други райони вчера следобед, тъй като небето беше боядисано в червено по здрач
Причината за това необичайно явление е африканският прах, който крие рискове за общественото здраве. Причината за червения филтър, който покри Атина, е разсейването, т.е. отразяването на слънчевите лъчи върху суспендираните прахови частици.

Очаква се от днес, сряда, явлението да отшуми, тъй като западните ветрове ще избутат праха на изток.

„Това е особен феномен, дължащ се на концентрациите на африкански прах и специалните климатични условия, които преобладават над Атика. Южните части, носещи африканския прах, срещнаха по-хладни течения, идващи от север, карайки праха да се издигне с топлия въздух на по-големи височини, до два километра, и да остане там. Върху прашинките слънчевите лъчи се отразяваха и придаваха този червен оттенък”, обяснява за “Катемирини” Никос Михалопулос, изследователски директор в Националната обсерватория на Атина. По пътя ставаше по-тъмно по-бързо, тъй като когато слънцето промени позицията си, микрочастиците действаха като завеса.

Особеният и парадоксален елемент в Атина вчера беше, че концентрациите на суспендирани микрочастици (PM10) на нивото, където се движи населението (на 50 метра от повърхността), не бяха много високи, дори се движеха под границата от 50 μg/m3 ( микрограма на кубичен метър въздух).

Вълната от африкански прах удави вчера и Ханя, където вечерта бяха измерени концентрации от 800 μg/m3! Було от прах покриваше града, ограничавайки видимостта. Ханя беше обсаден от прах от зори вчера, който достигна нива от 200-220 µg/m3 в ранните часове на вторник, който след това намаля, за да се разгори отново вечерта. Без достигане на нивата на Ханя, повишено наличие на прах е отбелязано и в Ираклион (до 200 μg/m3), по-малко на станция Финоклия (около 100 μg/m3), но също и в Каламата, където вчера имаше силно явление .

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети