Сенатът одобри военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван от 95 млрд долара

DenNews.bg
24.04.2024
размер на текста:

Сенатът на САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван.

Очаква се президентът Джо Байдън да подпише закона днес.

Във вторник вечерта Сенатът подкрепи мярката, приета от Камарата на представителите на САЩ в събота.

Той включва 61 милиарда долара военна помощ за Украйна, която според Пентагона може да започне да се доставя на разкъсаната от война нация "в рамките на дни".

Той беше приет с двупартийно гласуване със 79-18.


Байдън приветства приемането му в изявление късно във вторник, наричайки го „критично законодателство, "което ще направи нашата нация и свят по-сигурни, докато подкрепяме нашите приятели, които се защитават срещу терористи като Хамас и тирани като руския президент Владимир Путин ".

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза: „След повече от шест месеца упорита работа и много обрати по пътя, Америка изпраща съобщение до целия свят: "Ние няма да ви обърнем гръб.“

Сенатът беше приел подобен пакет от помощи през февруари, но група консерватори, които се противопоставят на новата подкрепа за Украйна, попречиха да стигне до гласуване в Камарата на представителите.

Миналата седмица демократите и републиканците в долната камара се обединиха, за да заобиколят тази опозиция.

Те в крайна сметка се съгласиха на пакетен законопроект, който включва чуждестранна помощ, както и законодателство за конфискуване на руски активи, държани от западни банки; нови санкции срещу Русия, Иран и Китай; и разпоредба, която ще принуди китайската компания ByteDance да продаде популярната социална медийна услуга TikTok.

Очаква се пакетът да даде значителен тласък на силите на Украйна, които през последните месеци страдаха от недостиг на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

В отговор на гласуването украинският президент Володимир Зеленски каза, че то „засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят“.

Във вторник вторият град в Украйна, Харков, се сблъска с най-новата от поредица скорошни удари с дронове и ракети, като властите съобщиха, че двама души в жилищен квартал са били ранени.

Командирът на Националната гвардия на Украйна Александър Пивненко каза, че очаква опит на руските сили да настъпят към града близо до границата на двете страни.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети