Петима мигранти загинаха в опит да прекосят Ламанша

DenNews.bg
23.04.2024
размер на текста:

Петима души, включително дете, загинаха при опит да прекосят Ламанша от Франция във вторник, часове след като Великобритания прие законопроект за депортиране на търсещи убежище в Руанда, за да се опита да възпре опасните пресичания .
Смъртните случаи са настъпили, след като препълнена малка лодка, превозваща около 110 души, тръгнала да пресече една от най-натоварените морски пътища в света. Френската брегова охрана все още издирва оцелели.

"Рано тази сутрин се случи трагедия на лодка, претоварена с мигранти. Съжаляваме за смъртта на петима души- седемгодишно момиче, жена и трима мъже", каза пред репортери местният префект Жак Билан.

„Двигателят спря на няколкостотин метра от брега и няколко души паднаха във водата“, каза Билънт.
Спасителите са пристигнали бързо и са прибрали 47 души, каза той. Четирима са откарани в болница, но няма опасност за живота им.

„Още 57 души са останали на борда“, каза той. „Те не искаха да бъдат спасени, успяха да рестартират двигателя и се отправиха към Великобритания.

Лодка на британските гранични сили, превозваща повече от 20 мигранти в спасителни жилетки, беше видяна край брега в Дувър, Южна Англия, на около 32 км от френските брегове. Не стана ясно откъде са тръгнали тези мигранти.

 

 

Опитите за прекосяване на Ламанша бяха извършени часове след като британският парламент прие законодателство, което ще позволи на правителството да изпраща търсещи убежище лица в Руанда, вместо да остават във Великобритания.
Спирането на потока от мигранти е приоритет за правителството на британския премиер Риши Сунак, което твърди, че планът за Руанда ще действа като възпиращо средство. Правозащитни групи и други критици казват, че е нехуманно.

„Тези трагедии трябва да спрат“, каза министърът на вътрешните работи на Великобритания Джеймс Клевърли за последните смъртни случаи на мигранти в морето.
Сунак, говорейки след приемането на законопроекта в парламента, каза, че сега фокусът е върху стартирането на полетите до Руанда. Очаква се законопроектът да получи кралско одобрение тази седмица, което означава, че е приет в закон, а Сунак каза, че очаква полетите да излязат в рамките на 10 до 12 седмици.
„Наясно съм, че нищо няма да застане на пътя ни да направим това и да спасим животи“, каза той в изявление.
Търсещите убежище - много бягащи от войни и бедност в Африка, Близкия изток и Азия - започнаха да пристигат с малки лодки на английския бряг през 2018 г.
Повече от 6000 са пристигнали във Великобритания още тази година, което е увеличение с около една четвърт спрямо същия период на миналата година. Най-тежкият инцидент дойде през ноември 2021 г., когато 27 мигранти загинаха, когато лодката им се преобърна близо до Кале.
Ламаншът е един от най-натоварените морски пътища в света и теченията са силни, което прави преминаването с малки лодки опасно.
Контрабандистите на хора обикновено претоварват лодките, оставяйки ги едва плаващи и изложени на риск да бъдат заляти от вълните, докато се опитват да стигнат до британските брегове.
Първият полет за депортиране до Руанда през юни 2022 г. беше блокиран от европейски съдии. След това Върховният съд на Великобритания потвърди решението, че схемата е незаконна, тъй като мигрантите са изложени на риск да бъдат върнати обратно в родината си или в други страни, където биха били изложени на риск от малтретиране.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети