Съдия Страхил Гошев отхвърли споразумение между дилър на дрога и прокуратурата в Дупница

DenNews.bg
23.04.2024
размер на текста:

 Районен съд – Дупница под председателството на съдия Страхил Гошев не одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества – марихуана. Съдът предложи увеличение на предвиденото наказание „лишаване от свобода“, от 6 на 9 месеца, което защитата не прие.
С внесеното споразумение, обвиняемият И. К. от Дупница / осъждан /, понастоящем в затвора Бобов дол, се признаваше за виновен в това че, на 22.02.2024 г. в гр. Дупница, без надлежно разрешително е държал /в себе си „ляв джоб на яке“/ високорискови наркотични вещества, а именно: 1 брой - черен полиетиленов плик, съдържащ суха растителна маса - коноп /марихуана/, в 7 обекта, с общо нетно тегло 32.19 грама на стойност – 643.80 лв. - престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, за което се предвижда наказание “Лишаване от свобода” от една до шест години и с „Глоба” от две хиляди до десет хиляди лева.
Съдът приема, че така предложеното наказание „Лишаване от свобода“ с посочения в споразумението размер от 6 месеца е крайно ниско и не съответства на обществената опасност на деянието, и най-вече на дееца. Същият е осъждан многократно, включително е изтърпявал и наложени му наказания „Лишаване от свобода“ за други тежки умишлени престъпления, включително и за престъпления по чл. 354а от НК / държане, с цел разпространение на наркотични вещества /, които явно не са дали преследвания от закона резултат, доколкото лицето продължава да извършва такива деяния на територията на населеното място, където живее.
Определението на Районен съд – Дупница, с което не одобрява внесеното споразумение и връща делото на Районна прокуратура – Кюстендил, териториално отделение Дупница е окончателно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети