Над 60 000 са евакуирани в Китай заради невиждани от век наводнения

DenNews.bg
22.04.2024
размер на текста:

Властите евакуираха близо 60 000 души от домовете им в Гуангдонг, тъй като дни на проливен дъжд причиниха масивни наводнения в най-населената провинция на Китай.

Единадесет души са изчезнали, но засега няма съобщения за жертви.

Кадри в държавните медии и онлайн показват големи участъци земя, наводнени от проливните дъждиве, и спасители, превозващи хора със спасителни лодки във вода до кръста.

Няколко големи реки излязоха от коритата си и властите следят отблизо "опасно високите" водни нива.

Те предупредиха, че нивото на река в северен Гуангдонг може да достигне връх „невиждан от 100 години“ в понеделник сутринта.

Голяма част от Гуандун е част от ниско разположената делта на Перлената река, която е предразположена към наводнения поради наводнения на водосбора, покачване на морското равнище и бурни вълни.

Делтата е основна производствена база в Китай и един от най-гъсто населените региони в страната, като само Гуандун е дом на около 127 милиона души.

Столицата на провинция Гуанджоу, както и по-малките градове Шаогуан и Хеюан бяха сред най-тежко засегнатите.

В цялата провинция около 1,16 милиона домакинства са загубили електричество през уикенда, но 80% са били възстановени до неделя вечерта.

Полетите бяха отменени и забавени на международното летище Байюн в столицата Гуанджоу поради непрекъснат дъжд, докато училищата бяха затворени в поне три града.

Десетки домове в цялата провинция са или срутени, или са сериозно повредени, като властите изчисляват преките икономически загуби от близо 140,6 милиона юана (19,8 милиона долара).


Споделените онлайн видеоклипове показват бързо движещи се порои, които срутват стени и мостове.

Потребителка на Weibo каза, че семейството й се бори да премести мебели от първия етаж на къщата си нагоре. „Проливните дъждове наводниха половината от първия етаж на дома ни“, написа потребителят в неделя вечерта. „Чудя се дали вторият етаж също ще бъде наводнен през нощта. Чувствам се безпомощен.“

„Валя като водопад в продължение на час и половина на магистралата, когато се прибирах снощи“, каза друг потребител на Weibo. „Изобщо не можах да видя пътя.“

Китайските метеорологични власти предупредиха, че проливните дъждове ще продължат в Гуангдонг и крайбрежните райони на съседен Фуджиан поне до вторник.

„Умерен до силен“ дъжд се очаква в други части на страната, включително Пекин, Тиендзин и Хейбей.

Миналия юли столицата на Китай Пекин и околните провинции като Хъбей бяха залети от проливен дъжд и наводнения, след като поредица от тайфуни от Тихия океан достигнаха страната.

Тази седмица в китайската столица паднаха най-много валежи от 140 години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети