12-годишен застреля съученик и рани двама в училище в Хелзинки

DenNews.bg
02.04.2024
размер на текста:

Едно дете беше убито и две тежко ранени при стрелба в училище край финландската столица, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.  12-годишен съученик, заподозрян в нападението, е задържан.
Арестът на момчето е извършен  в предградието на Хелзинки Силтамаки, на 4 км южно от училището Виертола в района на Вантаа, казаха от полицията.
Министърът на образованието Анна-Мая Хенриксон се разплака, докато говори с репортери часове след нападението в страна, където насилието с оръжие сред младежи е рядкост.„Едно 12-годишно дете никога повече няма да се върне у дома от училище“, каза тя.

В сряда ще бъде обявен национален ден на траур, като знамето на правителствените сгради ще бъде спуснато наполовина, съобщиха от вътрешното министерство.
Няма други заподозрени, съобщиха от полицията. Те не предоставиха подробности за самоличността на заподозрения или жертвите, освен че казаха, че всички са 12-годишни финландци и ученици в училището, а заподозреният е момче.Двамата оцелели се лекуват със сериозни наранявания, се казва в изявление на районната болница в Хелзинки, без да се предоставят подробности.

Родителите трябваше да чакат три часа, преди да успеят да приберат децата си, с много прегръдки, когато се събраха отново пред полицейската барикада. Някои плачеха. Децата трябваше да оставят палтата си.
Премиерът Петери Орпо каза, че стрелбата е била дълбоко шокираща. Той насърчи родителите да утешат децата си и да помогнат за облекчаване на страховете от по-нататъшни подобни атаки.
Реклама · Превъртете, за да продължите

„Искам да кажа на децата и младите хора в цяла Финландия, че финландските власти и училищен персонал правят всичко възможно всеки ден, за да предотвратят подобно нещо“, каза Орпо в изявление.
Заподозреният е признал нападението в предварителен разговор, каза полицията, и престъпленията ще бъдат разследвани като убийство и опит за убийство.
Все още никой не е говорил от името на заподозрения. Той ще бъде предоставен на грижите на социалните служби, тъй като дете не може да бъде задържано под стража, съобщиха от полицията

Полицията каза, че мотивът не е ясен. Разрешителното за пистолета е принадлежало на роднина на заподозрения, казаха те.
Видео, разпространявано в социалните медии и непотвърдено от Ройтерс, показва двама полицаи, коленичили до заподозрения стрелец, който лежи по очи на тротоара.
Училището във Виертола има около 800 ученици от първи до девети клас и персонал от 90 души, според общината.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети