Израел удари иранското консулство в Дамаск, има жертви

DenNews.bg
02.04.2024
размер на текста:

Иранската революционна гвардия съобщи, че седем офицери са били убити при израелски удар по сградата на иранското консулство в столицата на Сирия Дамаск.

Бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир на елитните сили Кудс, и бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи-Рахими, негов заместник, бяха посочени сред загиналите.

Правителствата на Иран и Сирия осъдиха атаката, която разруши сграда в съседство с иранското посолство.

Израелските военни заявиха, че не коментират публикации в чуждестранни медии. Той обаче призна, че е нанесъл стотици удари през последните години по цели в Сирия, за които твърди, че са свързани с Иран и съюзнически въоръжени групи, които са въоръжени, финансирани и обучени от Революционната гвардия.

Съобщава се, че израелските удари са се засилили от началото на войната в Газа през октомври миналата година в отговор на трансграничните атаки срещу Северен Израел от Хизбула и други подкрепяни от Иран групировки в Ливан и Сирия.

Но атаката в понеделник ще се разглежда като сериозна ескалация.

Израелците изглежда тестват решимостта на иранците и техните съюзници и сигнализират, че са сериозни относно увеличаването на натиска върху враговете си.

Израелците обръщат внимание на факта, че и Иран, и Хизбула не настояват толкова силно, колкото някои биха очаквали. Сега те ще видят дали Иран и Хизбула ще реагират.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети