НС се събира по спешност за спасяване поста на Главчев

DenNews.bg
02.04.2024
размер на текста:

Народното събрание се събира за извънредно заседание днес на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г. Депутатите трябва да приемат промените в Закона за БНБ на второ четене, за да може да се изпълни процедурата по назначаване на служебен министър-председател според новите правила в Конституцията.

Извънредната точка беше вкарана следобед в петък по спешност, за да могат управителите и подуправителите на БНБ, както и на Сметната палата и омбудсмана и неговите заместници да стават служебни премиери.

Преди извънредното заседание на парламента днес промените в Закона за БНБ влизат на второ четене в правната комисия.

С тях се премахва забраната изпълняващите посочените длъжности да не могат да поемат други постове, освен разписаните в закона.

В специалните разпоредби е записано, че заеманите от тях позиции са несъвместими с други постове.

Ще имат право и да излизат в неплатен отпуск, докато са служебни премиери. На първо четене предложенията бяха приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети