След атаките с дронове: Иран обяви, че не са от Израел

DenNews.bg
19.04.2024
размер на текста:

Експлозии отекнаха над ирански град в петък в това, което източници описват като израелска атака, но Техеран омаловажа инцидента и посочи, че няма планове за отмъщение - отговор, който изглежда беше насочен към предотвратяване на региона - широка война.
Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия на дипломати, които работят денонощно, за да предотвратят тотална война след иранската атака с дрон и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица описаха малък брой експлозии, които според тях са резултат от удара на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. За отбелязване е, че те посочиха инцидента като нападение от "инфилтратори", а не от Израел, премахвайки необходимостта от отмъщение.
Ирански служител каза пред Ройтерс, че няма планове за отговор срещу Израел за инцидента.
„Чуждестранният източник на инцидента не е потвърден. Не сме получили външна атака и дискусията клони повече към проникване, отколкото към атака“, каза служителят.

Израел не каза нищо за инцидента. От дни беше казано, че планира да отмъсти на Иран за съботните удари, първата директна атака срещу Израел от Иран в десетилетия на война в сянка, водена от подставени лица, която ескалира в целия Близък изток чрез шестмесечна битка в Газа.

Двамата дългогодишни врагове се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висш генерал.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и неговите съюзници свалиха стотици ракети и дронове.
Съюзниците, включително Съединените щати, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде калибрирано така, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Ерусалим тази седмица и западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат Израел.
В знак на натиск в крайнодясното правителство на Израел за по-силен отговор, Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност, написа в Туитър една-единствена дума след петъчните удари: „Слабо!“.
Страните по света призоваха в петък и двете страни да предотвратят по-нататъшна ескалация.
„Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия“, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобни призиви дойдоха от Пекин и от арабските държави в региона.

На финансовите пазари глобалните акции се понижиха, цените на петрола скочиха, а доходността на американските облигации падна, тъй като търговците се тревожеха за рисковете.

НЕ СЕ СПОМЕНAВА ИЗРАЕЛ

В рамките на Иран новинарските репортажи за инцидента от петък не споменават Израел, а държавната телевизия предава анализатори и експерти, които изглеждат пренебрежителни относно мащаба.
Анализатор каза пред държавната телевизия, че мини дронове, управлявани от "инфилтратори от вътрешността на Иран", са били свалени от противовъздушната отбрана в Исфахан.
Малко след полунощ "три дрона бяха наблюдавани в небето над Исфахан. Системата за противовъздушна отбрана се задейства и унищожи тези дронове в небето", каза иранската държавна телевизия.
Старши командир на армията Сиавош Михандуст беше цитиран от държавната телевизия, като каза, че системите за противовъздушна отбрана са нацелили "подозрителен обект".
Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди Израел преди удара в петък, че Техеран ще даде "сериозен отговор" на всяка атака на негова територия.
Иран каза на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен военен авантюризъм срещу нашите интереси", тъй като генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност".
До сутринта Иран отново отвори летищата и въздушното пространство, които бяха затворени по време на ударите.
Все пак имаше тревога за сигурността в Израел и на други места. Посолството на САЩ в Йерусалим е ограничено, отваря нов раздел за служители на правителството на САЩ, за да не пътуват извън Йерусалим, по-голям Тел Авив и Беершеба „поради прекомерна предпазливост“.
В изявление посолството предупреждава гражданите на САЩ за „непрекъсната необходимост от повишено внимание и повишена осведоменост за личната сигурност, тъй като инцидентите, свързани със сигурността, често се случват без предупреждение“.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети