Пламъци погълнаха историческата фондова борса в Копенхаген

DenNews.bg
16.04.2024
размер на текста:


Историческата стара сграда на датската фондова борса в центъра на Копенхаген е обхваната от пожар.

Тя е от 17-ти век е една от най-старите сгради в града и зрителите ахнаха, когато нейният емблематичен шпил се срути в пламъците.

Всички вътре в сградата успяха да напуснат и хората се втурнаха да спасят някои от историческите картини.

Министърът на културата Якоб Енгел-Шмид каза, че 400 години датско културно наследство е изгоряло в пламъци.


Сградата, датираща от 1625 г., е на един хвърлей от парламента на Дания, Folketing, който се помещава в стария кралски дворец на замъка Christiansborg. Датските медии съобщиха, че близкият площад се евакуира.

Старата борса се ремонтираше и беше покрита със скеле и защитно пластмасово покритие. В момента там се помещава Датската търговска камара, която описа сцените във вторник сутринта като ужасна гледка.

Местният занаятчия Хенрик Граге каза пред датската телевизия, че денят е бил трагичен. „Това е нашата Нотр Дам“, каза той, сравнявайки го с пожара, обхванал покрива и кулата на катедралата в центъра на Париж през 2019 г.

Пожарът в Париж избухна под стрехите на Нотр Дам на 15 април, когато тя също беше обвита в скеле като част от мащабни ремонти. Разследващите обвиняват или късо съединение в електричеството, или фас от цигара на работник, който не е бил правилно загасен.

Причината за пожара в Копенхаген също за момента е неизвестна, но службите за спешна помощ казаха, че скелето е затруднило операцията им. Смята се, че голяма част от сградата е била силно повредена от пожара, който според служители е бил най-силен около кулата.


Шефът на службите за спешна помощ Якоб Ведстед Андерсен каза, че пожарникарите са се сблъскали с почти невъзможна задача да получат достъп до района под стария меден покрив.

„Напълно съм безмълвен – това е несравнима трагедия“, каза един наблюдател пред датските медии.

AFP Пожарникари пръскат вода, за да потушат пожар, избухнал в сградата на фондовата борса в Копенхаген на 16 април 2024 г. AFP
Огънят обхвана историческия шпил, който след това се срути
Членове на обществеността се присъединиха към службите за спешна помощ, както и към директора на търговската камара Брайън Микелсен, за да се втурнат в сградата, за да спасят значителната колекция от произведения на изкуството в сградата Børsen.

Премиерът Мете Фредериксен говори за "ужасни образи" и за част от датската история, която гори в пламъци.


Инспекторът на местния музей Бенджамин Асмусен каза пред датската TV2, че пожарът е труден за гледане, тъй като старата борса е пълна с картини на датчани, които са играли важни роли от 17-ти век насам.

Крал Фредерик X каза, че пожарът е "тъжна гледка" за толкова важна част от културното наследство на Дания: неговият характерен драконов шпил е помогнал за определянето на Копенхаген. Той наследи кралица Маргрете II през януари и събитията за 84-ия й рожден ден, планирани във вторник, бяха смекчени поради пожара.

Сградата в холандски ренесансов стил на града Slotsholmen или дворцовия остров е поръчана от датския крал Кристиан IV с цел да превърне Копенхаген в основен търговски център.

Известният шпил включваше четири дракона, чиито опашки бяха усукани в копие и три корони, символизиращи тесни връзки със съседите Норвегия и Швеция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети