Напрежението между Иран и Израел: Цените на петрола падат, златото поскъпва

DenNews.bg
15.04.2024
размер на текста:

 Напрежението между Иран и Израел: Цените на петрола падат след атаката


Цените на петрола паднаха в началото на азиатската борса след репресивната атака на Иран срещу Израел през уикенда.

Суровият петрол Brent - ключов показател за международните цени на петрола - беше по-нисък, но все още се търгуваше близо до $90 за барел в понеделник сутринта.

Цените вече се бяха повишили в очакване на действие от страна на Иран, като суровият петрол Brent се доближи до шестмесечен връх миналата седмица.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че конфронтацията с Иран "все още не е приключила".

„Ясно е, че пазарът на петрол не вижда необходимост да отчита допълнителна заплаха за доставките в този момент“, каза енергийният анализатор Вандана Хари.

 

Суровият петрол Brent може да падне под границата от 90 долара, но значително отдръпване е малко вероятно, тъй като търговците остават фокусирани върху рисковете, свързани с конфликтите в Газа и Украйна, добави тя.

Анализаторите също така казаха, че реакцията на Израел на атаката ще бъде ключова за световните пазари през следващите дни и седмици.

Питър Макгуайър от платформата за търговия XM.com каза пред BBC, че очаква енергийният пазар да бъде нестабилен и прогнозира, че цените на петрола ще скочат, ако Израел отговори силно на хода на Иран.

Пазарите на акции в Азиатско-тихоокеанския регион също се понижиха в понеделник, докато инвеститорите претегляха въздействието на атаката.

Цената на златото се повиши, за да се движи близо до рекордно високо ниво, търгувайки се близо до $2400 за унция.

Златото често се възприема като сигурна инвестиция в моменти на несигурност и рязко поскъпна преди този уикенд.

Защо Иран нападна Израел?

Иран изстреля безпилотни самолети и ракети към Израел през уикенда, след като обеща да отмъсти за атаката срещу консулството му в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Израел не е потвърдил, че е извършил удара срещу консулството, но се смята, че стои зад него.

В края на миналата седмица цената на петрола сорт Брент достигна 92,18 долара за барел, най-високата стойност от октомври, преди да падне обратно до 90,45 долара.

Иран е седмият по големина производител на петрол в света, според Администрацията за енергийна информация на САЩ, и третият по големина член на петролния картел на ОПЕК.

Анализаторите казват, че ключов въпрос за бъдещата цена на петрола е дали корабоплаването през Ормузкия проток ще бъде засегнато.

Проливът - който е между Оман и Иран - е ключов корабен маршрут, тъй като около 20% от общото петролно предлагане в света минава през него.

Членовете на ОПЕК Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Кувейт и Ирак изпращат по-голямата част от петрола, който изнасят през пролива.


В събота Иран залови търговски кораб, свързан с Израел, докато преминаваше през Ормузкия пролив.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети