САЩ предупреди Израел, че няма да участва в никакви ответни удари срещу Иран

DenNews.bg
15.04.2024
размер на текста:

Белият дом предупреди Израел, че САЩ няма да участват в никакви ответни удари срещу Иран, казаха висши служители на администрацията.

Над 300 безпилотни летателни апарата и ракети бяха изстреляни срещу Израел през нощта в неделя, което Иран каза, че е в отговор на удара на 1 април срещу неговото консулство в Сирия.

Почти всички оръжия бяха свалени от израелските, американските и съюзническите сили, преди да достигнат целите си.

Длъжностни лица казаха, че Джо Байдън призова Израел да обмисли отговора си „внимателно“.

Говорейки пред репортери в неделя, високопоставен служител на администрацията каза, че г-н Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху „да помисли много внимателно и стратегически“ за това как неговите сили са отговорили на безпрецедентното действие, първата директна атака от Иран срещу страната.


Служителят добави, че администрацията на Байдън смята, че Израел е „извлякъл най-доброто“, когато висши ирански военни командири бяха убити в сграда на иранско консулство в Сирия.

Около 99% от ракетите, безпилотните самолети и крилатите ракети, изстреляни по време на ответната операция на Иран, са били свалени или прихванати - което американски официални лица посочват като знак за израелско военно превъзходство над Иран.

Американски самолети и военноморски кораби свалиха десетки ирански снаряди по време на атаката. Повече от 80 дрона и най-малко шест балистични ракети бяха свалени от американски самолети и кораби или от сили за противовъздушна отбрана над Ирак.

Това включва седем безпилотни летателни апарата и една балистична ракета, докато се подготвят за изстрелване от Йемен, добави Централното командване на САЩ (Centcom) в актуализация в неделя.

Разговор между г-н Байдън и г-н Нетаняху се проведе в момент на „засилена емоция“ точно след атаката, която включваше около 100 балистични ракети, летящи едновременно към Израел.


По време на разговора двамата лидери проведоха дискусия „за това как да забавят нещата и да обмислят нещата“, като г-н Байдън подчерта, че Израел е „получил най-доброто от него“.

Официалният представител обаче отказа да каже дали Белият дом е предупредил срещу значителен отговор, като каза само, че „това е изчисление, което израелците трябва да направят“.

В поредица от телевизионни изяви в американските мрежи по-рано през деня, говорителят на националната сигурност Джон Кърби многократно каза, че САЩ са дали да се разбере на Израел, че се стремят да избегнат по-широк конфликт.

Висшата администрация каза, че същото съобщение е изпратено до Иран по дипломатически канали.

Докато Израел обсъжда отговора на атаката срещу Иран, могат ли САЩ и съюзниците да спрат да се плъзгат към тотална война?
Какво имаше във вълната от ирански атаки и как бяха осуетени?
Всички погледи са вперени в отговора на Израел на атаките с дронове и ракети на Иран

Както г-н Кърби, така и длъжностното лице казаха, че САЩ ще продължат да защитават Израел, но изключиха участие в каквато и да е израелска реакция.

Позицията е тази, която предизвика критики от някои американски законодатели и бивши служители от двете страни на политическия спектър.

Представителят на републиканците в Охайо Майк Търнър, който е председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, каза, че коментарите на г-н Кърби за деескалация на конфликта са "погрешни".

„Вече ескалира и администрацията трябва да реагира“, каза той по NBC.

А Джон Болтън, който беше съветник по националната сигурност при президента Доналд Тръмп, каза, че САЩ трябва да се присъединят към Израел, ако изберат да започнат ответна атака срещу ядрената програма на Иран.


„Мисля, че [Израел] може да унищожи или деактивира много съществена част [от програмата], ако не и напълно“, каза той пред NewsNation. Честно казано, ако Израел е готов да преследва ядрената програма на Иран, Съединените щати трябва с гордост да се присъединят към тях.

В резултат на атаката на Иран срещу Израел, Майк Джонсън, председателят на Камарата на представителите, каза, че органът ще „опита отново“ да предаде военна помощ за Израел.

Предишни опити за изпращане на повече помощ на Израел се провалиха на фона на призивите на демократите пакетът от помощи да включва помощ и за Тайван и Украйна.

Мик Мълрой, бивш заместник-министър на отбраната за Близкия изток, каза пред BBC, че помощта за Израел трябва да бъде приета "без забавяне".

„Ако не беше помощта на САЩ за сигурността, можеше да сме изправени пред голяма регионална война“, каза той. „Тази добавка и тази за Украйна и Тайван са в интерес на нашата национална сигурност. Това не е благотворителност. Това е част от националната отбрана на САЩ.“

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети