Иран нападна Израел

DenNews.bg
14.04.2024
размер на текста:

Иран изстреля десетки въздушни безпилотни самолети и ракети срещу Израел, отбелязвайки широко очаквана репресивна атака.

Това е първият такъв директен сблъсък между двата врага, които са въвлечени в продължила години война в сянка, като Иран използва прокси сили.

Израелската армия каза, че Израел и други страни са прихванали стотици крилати ракети и дронове, предимно извън израелското въздушно пространство.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, „Ние помогнахме на Израел да свали почти всички“ от тях.


„Иран и неговите подставени лица, действащи от Йемен, Сирия и Ирак, предприеха безпрецедентна въздушна атака срещу военни съоръжения в Израел“, каза той, изразявайки остро осъждане.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) заяви, че атаката е била насочена срещу "конкретни цели".


Иран обеща да отвърне на удара срещу консулството му в Сирия на 1 април, при който загинаха седем офицери от Корпоративната революционна революция, включително висш командир. Той обвини Израел в извършването на тази атака, но Израел нито потвърди, нито отрече това.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху свика заседание на военния кабинет след началото на иранската атака и по-късно разговаря с президента Байдън, който каза, че е потвърдил „железния ангажимент на Америка към сигурността на Израел“.

Говорителят на израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари каза, че някои ирански ракети са ударили вътре в Израел, причинявайки незначителни щети на военна база, но без жертви.

Израелската служба за линейка съобщи, че седемгодишно бедуинско момиче е било ранено от шрапнел от падащи отломки в южната област Арад.

„Тази вечер широкомащабната атака от Иран е сериозна ескалация“, каза  Хагари. „Заедно с нашите съюзници и партньори ние действаме с пълна сила, за да защитим държавата Израел и народа на Израел.

В отделен брифинг той каза, че Иран е изстрелял повече от 300 снаряда срещу Израел през нощта, 99% от които са били свалени. Той добави, че някои от изстрелванията са дошли от Ирак и Йемен.


Двама американски служители казаха на CBS, американския партньор на BBC, че американските сили са свалили няколко дрона, но не уточниха къде и как са били прихванати.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че самолетите на RAF са били разположени в Ирак и Сирия, за да прихванат „всяка въздушна атака в обсега на съществуващите ни мисии“.

В целия Израел прозвучаха сирени, а над Ерусалим се чуха силни експлозии, а системите за противовъздушна отбрана сваляха обекти над града.

Израел, Ливан и Ирак затвориха въздушните си пространства, а Сирия и Йордания поставиха противовъздушната си отбрана в бойна готовност.


IRGC на Иран - най-мощният клон на неговите въоръжени сили - заяви, че е започнал атаката "като отмъщение срещу многократните престъпления на ционисткия режим [Израел], включително атаката срещу консулството на иранското посолство в Дамаск".

Малко преди новините за изстрелванията на Иран, премиерът Нетаняху каза, че израелските „отбранителни системи“ са били разположени.

„Готови сме за всеки сценарий, както в отбрана, така и в нападение. Държавата Израел е силна. IDF е силна. Обществото е силно.

„Оценяваме САЩ, които стоят до Израел, както и подкрепата на Великобритания, Франция и много други страни.

Президентът Байдън прекъсна пътуването си до Делауеър, за да се върне в Белия дом, тъй като напрежението нарасна в събота.


След като говори с г-н Нетаняху по-късно, той каза:  „Утре ще свикам моите колеги лидери от Г-7, за да координираме единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран“.


Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак осъди „безразсъдната“ атака на Иран, като обеща, че Обединеното кралство ще „продължи да защитава сигурността на Израел и тази на всички наши регионални партньори“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш излезе с изявление, в което се казва, че „категорично осъжда сериозната ескалация, представена от широкомащабната атака, предприета срещу Израел“ от Иран.

Той каза, че призовава за "незабавно прекратяване на тези враждебни действия" и всички страни да проявяват максимална сдържаност.


„Нито регионът, нито светът могат да си позволят нова война“, предупреди той.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в неделя на извънредно заседание заради нападението на Иран срещу Израел, съобщи неговият президент Ванеса Фрейзър.

По-рано тази седмица министрите на отбраната и външните работи на Израел предупредиха, че ако Иран нападне Израел, Израел ще отвърне на удара вътре в Иран.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети