Служители от община Дупница започнаха да чистят сметищата на "чистниците"

DenNews.bg
13.04.2024
размер на текста:

 Околностите на Дупница са осеяни с боклуци- строителни отпадъци, части и гуми на автомобили, до дивани и дюшеци и каквато можете да си представите покъщнина, изнесена от домовете по време на почистване и ремонти. За това, че много местности в града са се превърнали в нерегламентирани сметища, знаят всички, особено тези, които излизат на разходка сред природата. Наскоро треньорът по кик-бокс Кирил Чакъров публикува снимки от местността Марков камък- място за почивка и разходки. На ралични места там вече са струпани всякакви строителни отпадъци и ненужна покъщнина. Подобна е ситуацията и край пътя Дупница-Самоков до землището на Сапарева баня. Сметища вече са започнали да никнат и при параклиса "Света Марина" над града, а пътят до там също е осеян с всякакви отпадъци.

На сметища къде ли не се натъкнаха и доброволците, които се включиха преди повече от месец при издирването на Ивана. Те също публикуваха снимки от много местности около града. На пресконференция попитахме кмета Първан Дангов кой следи дейността на шумно рекламиращите се бригади за почистване и знае ли се къде изхвърлят те отпадъците, след като ги натоварят на бусовете. Защото е видно, че такива огромни количества отпадък се сеят ежедневно. 

По предписание на РИОСВ - София за извършване на цялостен обход на пътищата от общинската пътна мрежа и прилежащите територии и при констатиране на нерегламентирано замърсяване с отпадъци, същото да бъде своевременно почистено, Община Дупница почисти от дюшеци, тухли, бетон, битови отпадъци, керемиди, мебели и тн., множество критични точки извън населените места, стана ясно от прессъобщение от общинска администрация. Отам пуснаха уведомление за мястото, където трябва да се транспортират строителните отпадъци:

Община Дупница уведомява населението на територията на общината, че за генерираните строителни отпадъци от ремонтна дейност, строителство и събаряне: отпадъчни керамични изделия /мивки, тоалетни чинии, плочки и др./, тухли, керемиди, плочки, бетон, смеси от бетон, почва и камъни могат да се извозват и предават до площадка на "Находище Габи-2", землище на гр. Бобошево.

Извозването на отпадъците от строителни обекти се извършва от лица притежаващи регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци по чл.35 от ЗУО. Малки количества отпадъци получени в резултат ремонтни дейности на домакинства могат да се извозват от физически лица.

Цена на прием на строителни отпадъци – 9,00 лв. без ДДС на тон всеки ден 8,00 часа до 17,00 часа.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети