Германия дава по 220 евро на оцелелите от Холокоста

DenNews.bg
13.04.2024
размер на текста:


Германия ще осигури еднократно плащане от 236 долара (220 евро) на оцелелите от Холокоста, за да им помогне да се справят с последиците от водените от Хамас атаки на 7 октомври в Южен Израел.

Берлин ще компенсира 113 000 оцелели от Холокоста в Израел под формата на 27 милиона долара (25 милиона евро), според германското финансово министерство.

„Много оцелели от Холокоста бяха особено силно засегнати от атаките на Хамас, независимо дали чрез загубата на домовете им или системите за подкрепа под формата на грижи“, каза говорител на германското финансово министерство.

Допълнителните средства бяха насочени към подпомагане на оцелелите от Холокоста „възможно най-бързо в тази плашеща и безнадеждна военна ситуация“, добави говорителката.

Воденото от Хамас убийствено вилнение в Южен Израел беше най-смъртоносната терористична атака в историята на Израел, убивайки най-малко 1200 души и отвличайки повече от 250 други.

Оттогава израелските атаки срещу Газа са убили най-малко 33 634 палестинци и са ранили други 76 214 души, според Министерството на здравеопазването там. Human Rights Watch и Oxfam миналия месец обвиниха Израел в извършване на „безразборни и непропорционални атаки в нарушение на международното право“.

Всеки от 113 000 оцелели евреи в Израел ще получи 236 долара, или  220 евро,  като еднократно плащане, според Конференцията с нестопанска цел за еврейски материални искове срещу Германия (Claims Conference) – еврейска организация, която търси обезщетение за оцелели от Холокоста и която работи с Германското правителство по схемата.

Плащанията се разпределят в Израел в сътрудничество с Claims Conference и Органа за правата на оцелелите от Холокоста на израелското правителство, каза германското финансово министерство.

Гидиън Тейлър, президент на Claims Conference, похвали схемата за плащане, като каза: „Допълнителното символично плащане от страна на Германия на оцелелите от Холокоста в Израел е послание за солидарност.“

Германското финансово министерство добави: „Тази изключителна и стресираща ситуация за жертвите на Холокоста, която се изостри от антисемитизма, изразен по света, плащането на 25 милиона евро беше предназначено като жест на солидарност и подкрепа от Германия към Израел.

Германски политици многократно са заявявали, че сигурността на Израел е „държавната причина“ на Германия – терминът е препратка към специалните отношения на Германия с Израел поради Холокоста, в който Германия систематично е убила 6 милиона евреи при нацисткия режим на Адолф Хитлер.
erikas

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети