Русия изпрати бойна техника на Нигер и 100 военни инструктори

DenNews.bg
13.04.2024
размер на текста:

Русия достави военно оборудване на Нигер, което ще осигури на африканската страна „най-новото поколение системи за противовъздушна отбрана“, обяви нигерската държавна телевизия RTN

Оборудването пристигна в Ниамей заедно със 100 руски военни инструктори, които ще инсталират системата и ще обучат нигерски войници да я използват, добави RTN.

Руската държавна медия РИА Новости съобщи рано в петък, че руски военни инструктори са пристигнали в Нигер, „за да обучат местните сили в борбата срещу тероризма“.

„Това означава, че Русия се връща в Африка“, съобщи кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието, добавяйки, че войските на НАТО също пристигат в Ниамей, за да хванат по-нататъшен трансферен полет до Агадес, където „в момента се намират около 1100 американски войници“.


Пристигането на руски инструктори последва скорошен телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и нигерския генерал Абдурахаман Тиани на 26 март, когато двамата лидери обсъдиха „гарантирането на сигурността и борбата с тероризма“.

Откакто завзе властта с преврат миналата година, хунтата на Нигер укрепва военните връзки с Русия, като същевременно се отвръща от САЩ и Франция.

Миналия месец хунтата заяви, че прекратява споразумение със САЩ, което позволява на военен персонал и цивилен персонал от Министерството на отбраната на САЩ да действа в Нигер.

Франция, бившият колониален владетел на Нигер, изтегли войските си от африканската държава в края на 2023 г.

Контролираните от хунтата съседи на Нигер Мали и Буркина Фасо също се обърнаха към Русия за военна подкрепа, задълбочавайки опасенията на Запада относно разширяващото се влияние на Русия в размирния регион Сахел в Африка, който от години се бори с поредица от преврати и ислямистки бунтовници.

„Изпреварване на САЩ“

Политическият анализатор Мамаду Тиор каза, че бившите френски колонии в Сахел преразглеждат своите военни стратегии.

„Това, на което сме свидетели с Мали, Буркина Фасо и сега Нигер, е подновяване на военната им стратегия, защото те вече не искат да имат западни военни на техните територии“, каза той пред CNN.

„Русия се опитва да покаже, че може да изпревари САЩ в Африка. Руснаците виждат държави, които са в криза, и идват да помогнат. След като това бъде направено, те имат крепост там и се опитват да имат база и да се опитат да измъкнат бившите сили, независимо дали са американските или европейските сили, или дори тези, които са под флага на Обединените нации.


Стотици изпълнители на Вагнер, частна руска военна група, са в Мали по покана на военната хунта на страната, за да помогнат в борбата й срещу бунтовниците.

По-рано тази година група руски войници пристигнаха в Буркина Фасо месеци след като водената от хунтата нация прогони френските войски от своята територия.

Наемниците на Wagner преди това са действали в Централноафриканската република (друга бивша френска колония) поне от 2018 г., обучавайки местната армия и борейки се с бунтовниците в гражданския конфликт на нацията.

Консултантът по сигурността Мамаду Адже каза пред CNN, че подкрепата на Русия за Нигер, Мали и Буркина Фасо ще бъде по-изгодна за лидерите на тяхната хунта, които няма да бъдат притискани от руснаците да осигурят бързо връщане към демокрацията.

„Фактът, че те ще имат подкрепата и защитата на руснаците, които няма да поставят под въпрос демократичната настройка на техните военни правителства... ги накара да решат да бъдат с руснаците, а не с американците“, каза Адже, пенсиониран сенегалски полковник, който преди служил в Мали и Буркина Фасо в рамките на западноафриканския регионален блок ECOWAS.

Поддръжниците на хунтата в Нигер се мобилизираха за протести в събота, за да протестират срещу присъствието на американски военен персонал, който все още е разположен в страната. Според Белия дом в Нигер все още са разположени около 648 американски военни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети