Руски удари унищожиха напълно голяма електроцентрала до Киев

DenNews.bg
11.04.2024
размер на текста:

Голяма електроцентрала близо до Киев беше напълно разрушена от руски удари днес, съобщи енергийната компания Centrenergo.

Триполската електроцентрала беше най-големият доставчик на електроенергия за три региона, включително Киев.

„Мащабът на разрушенията е ужасяващ“, каза председателят на Centrenergo Андрий Хота.

Русия отдавна целенасочено и систематично атакува енергийната система на Украйна.

Хота каза пред BBC, че ударите тази сутрин са унищожили „трансформатора, турбините, генераторите. Те са унищожили 100%“.


Пожар избухна в турбинния цех на завода в Трипиля - намиращ се на 50 км  южно от Киев - след широкомащабната въздушна атака в четвъртък.

Шефът на Centrenergo каза, че централата е била ударена от множество ракети. Служителите на смяна са успели да избягат, каза той, защото са избягали да търсят прикритие веднага щом удари първия дрон.

Жителите бяха призовани да затворят прозорците си, да заредят всичките си устройства и да се запасят с вода.

Повече от 80 ракети и дронове са насочени към различни части в Украйна в ранните часове на четвъртък. Много са насочени към енергийна инфраструктура и почти една трета са преминали през въздушната отбрана на Украйна.

Часове по-късно Centrenergo потвърди, че централата му в Трипилия е била изведена от употреба. Г-н Хота каза, че целият производствен капацитет на компанията му в Украйна вече е унищожен.


Това беше един от най-големите доставчици на електроенергия и топлина в Украйна. Тя експлоатира две други електроцентрали - една в района на Харков, която беше разрушена в края на март, и една в район на област Донецк, който беше превзет от Русия през 2022 г.

Wikicommons/Дмитри Товстоног Трипилската електроцентрала през 2015 г. (файлова снимка)Wikicommons/Дмитри Товстоног
Триполската електроцентрала през 2015 г. (снимка от файла)
Според г-н Хота електроцентралите в Харков и Триполия генерираха около 8% от електроенергията в страната. Триполската топлоцентрала осигурява захранване на трите централни района на Житомир, Черкаси и Киев.

Унищожаването на завода в Трипиля няма да бъде критичен проблем за Украйна през лятото, смята той, въпреки че до зимата ще се превърне в „гигантски проблем“.

Въпреки че заводът може да бъде възстановен с помощта на резервни части от Европа, той казва, че ще остане уязвим за атака, без съюзниците на Украйна да осигурят мощна въздушна отбрана.


„Можем да поправим. Можем да направим невъзможното. Но имаме нужда от защита.“

Най-малко още две топлоелектрически централи претърпяха „значителни щети“ през нощта в западната част на Украйна, поставяйки още повече напрежение върху доставките на електроенергия в цялата страна.

Енергийната компания DTEK вече беше намаляла до 20% капацитет след повторни атаки през март.

Компанията каза на BBC, че последният удар с ракети и дронове срещу тези "чисто граждански електроцентрали" ще направи задачата за осигуряване на критично захранване на мрежата по-трудна.

„Атака по атака, Русия се опитва да удуши енергийната система на Украйна, а с това и нашата трудно извоювана свобода“, каза ДТЕК.


Североизточният район на Харков отново беше силно засегнат, след като неговите електроцентрали претърпяха големи щети в края на март.

Кметът там определи ситуацията като "много тежка" и обяви нови прекъсвания на тока за домакинствата и бизнеса.

За известно време в четвъртък метрото в Харков спря да работи, за да пести енергия. Оттогава е възобновено, но захранването намалява и се увеличава, така че влаковете работят само с прекъсвания.

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са извършили "масирани удари" по петролни, газови и енергийни обекти, които "нарушиха работата на предприятията на украинската военна промишленост".

В друго събитие четирима души загинаха и още няколко бяха ранени в южния град Николаев при рядко сериозни удари през деня в четвъртък.


Украинското южно военно командване съобщи в Telegram, че частни къщи, автомобили и промишлени съоръжения са пострадали при „коварната“ атака.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети