Израел очаква да бъде ударен от Иран след 12-и април

DenNews.bg
10.04.2024
размер на текста:

 Израелски военни служители очакват отговора на Техеран на нападението срещу иранското консулство в Сирия да дойде след 12 април.

Това съобщи онлайн изданието The Times of Israel.

Според прогнозата Израел смята, че иранският отговор ще дойде едва след края на мюсюлманския празник Курбан байрам, който приключва на 12 април. Армията също така смята, че атаката на режима на аятоласите ще бъде насочена към военни или стратегически обекти, а не към граждански обекти.

Израелската страна се подготвя за възможността нападението да дойде от някой от редица пълномощници или от самия Иран, както и за възможността за многостранна атака, пише The Times of Israel.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по-рано, че министерството е завършило подготовката за отговор на всеки възможен сценарий, който може да се развие по отношение на Иран.

На 1 април Корпусът на гвардейците на ислямската революция обяви, че седем ирански военни съветници са били убити при израелски въздушен удар по консулството на Техеран в Дамаск.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран ще накара Израел да се разкае за удара, а президентът Ебрахим Раиси обеща, че нападението няма да остане без отговор.

До момента Израел не е направил изявления относно отговорността за въздушния удар.

Говорителят на Израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари обаче заяви пред CNN, че според данните на израелските военни ударът не е бил насочен срещу консулството на Иран, а срещу военен обект на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който според него само е бил маскиран като гражданска сграда.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети