Прокурори са работили по материали, открити в дамската тоалетна на Съдебната палата

DenNews.bg
01.04.2024
размер на текста:

Днес Антикорупционният фонд (АКФ) публикува седми документ от поредицата си СГП Лийкс: сигнал с информация от кухнята на бившия главен прокурор и три разпита на едно от споменатите в него лица Стефчо Банков – бивш директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник.

“Госпожо магистрат, времето на истината идва”. Така започва един странен сигнал до градския прокурор Илиана Кирилова от времето непосредствено след приключване на войната на върха на прокуратурата от 2023 г., довела до отстраняването на Иван Гешев и замяната му временно с Борислав Сарафов, който заема поста и досега. „Сигналът е пълен с информация от кухнята на бившия главен прокурор и по него прокуратурата се задейства светкавично с образуване на досъдебно производство и разпити още на следващия работен ден – ясен знак за координирано действие, което не е обичайната прокурорска практика.“, коментира Николай Стайков от екипа на АКФ.


Магистратите от СГП никак не се притесняват от посоченото в сигнала място, на което се твърди, че са открити приложените към него писмени доказателства – дамската тоалетна на четвъртия етаж на Съдебната палата, където се намират кабинетите на главния прокурор и администрацията му.

Сигналът е депозиран на 30 юни 2023 г. и още на следващия работен ден, 3 юли 2023 г., започва серия разпити на едно от споменатите лица – бившия директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник Стефчо Банков, който работи във ВКП на пряко подчинение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. След публикуване на снимките пред ресторанта „Осемте джуджета“ на Борислав Сарафов и Петьо Петров – Еврото в края на май 2023 г., Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Гешев, направило заснемането.

Сигналът и приложените към него ръкописни записки от бележник съдържат подробна информация за последните дни и предполагаеми действия на най-близкия екип на Иван Гешев. Сигналът е подаден само три седмици след като Гешев е свален от поста си с решение на Висшия съдебен съвет от 12 юни 2023 г. Месец преди това ГЕРБ обяви публично подкрепата си за идеята за смяна на главния прокурор, а като негов вътрешен противник открито се позиционира заместникът му Борислав Сарафов. Тези действия бяха посрещнати с ударна прокурорска работа по замразени дотогава казуси като “Барселонагейт” срещу Бойко Борисов и “Осемте джуджета” срещу Петьо Еврото и Борислав Сарафов.

В сигнала с посочен автор Тихомир Владимиров от София се изнася информация за детайлите в планираните действия на екипа на Гешев на медийния и процесуалния фронт, като например как да се намери анонимен свидетел по делото срещу Борисов. Според подателя са били обмисляни действия и срещу санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания депутат от ДПС Делян Пеевски, който през февруари 2024 г. беше избран за съ-председател на ДПС  “Поискано е да се подготвят сигнали и срещу Дилян Пеевски (запазен е оригиналният правопис), “които да са свързани с членове на ВСС и корупция.” Явно времето не стига за осъществяване на всички тези намерения, ако се вярва на изложеното.

Показанията на Банков, разпитван три пъти в рамките на четири дни, в сериозна степен потвърждават сигнала с материалите от дамската тоалетна в угода на настоящото ръководство на прокуратурата и срещу предишното. За активизацията по делото “Барселонагейт” например той свидетелства, че му е било възложено намирането на фиктивни свидетели. Възлагането дошло от един от най-близките хора на Гешев – Габриела Ненкова. Банков не изпълнил поръчката, а веднага отишъл по анцуг в прокуратурата да докладва на Илиана Кирилова какво го карали да прави.

И в сигнала и в показанията на Банков, Габриела Ненкова, Марчела Панталеева и Веселин Иванов са най-често споменаваните имена по твърденията за медийни поръчки, които идвали от кабинета на Иван Гешев. Същият екип според Банков е замислял и протести срещу махането на Гешев, за които са били поръчани колажи с Борисов и Пеевски, но такива протести никой няма спомен да са се случили на практика. 

По отношение на медиите, за които се твърди, че са използвани от прокуратурата за поръчки, е налице пълно съвпадение между имената, изнесени от сигнала на Владимиров и тези от показанията на Стефчо Банков – ПИК, „Афера“, „Трафик нюз“ и „Марица“ (последните са описани като „групата от Пловдив“). Споменават се и няколко сайта и групи под контрола на Кристиан Шкварек (вероятно се имат предвид тези сайтове и фейсбук групи, които се управляват от фирма, регистрирана първоначално от неговата приятелка Виктория Вировска на техния адрес, която според разследване на „Капитал“ има договор с ГЕРБ1. 

“А снимките на записките са били изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на 4 етаж и се разпространяват между хората от ръка на ръка, така стигнаха до мен.” Така завършва сигналът, услужливо потвърден от свидетел Банков, който заявява, че е правил всичко под принуда от Гешев и приближените му. 

Какво е развитието на образуваното досъдебно производство към момента не е известно. От справка в информационната система на прокур

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети