Димитър Главчев започва реденето на служебния кабинет

DenNews.bg
01.04.2024
размер на текста:

След като президентът Румен Радев подписа подписа указа, с който определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател от днес започва работата по съставянето на кабинета. Държавният глава изрази очакване указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до събота, като ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните по Конституция консултации.

Румен Радев подчерта, че при разговорите си с потенциалните кандидати за премиери единствен председателят на Сметната палата е приел поста. Затова, по думите му, последните конституционни промени в частта за служебното правителство са направени чисто механично, без да се отчитат елементарни положения, а събитията от последните дни са разкрили в голяма степен несъстоятелността на измененията, в което са се уверили и авторите им.

Служебното правителство има за основна задача организирането и провеждането на честни избори, но то трябва да работи и за решаване на проблемите на българските граждани, напомни още президентът. Румен Радев добави, че ако служебното правителство с премиер Гълъб Донев се беше ръководило от призивите да не прави нищо друго освен избори, нямаше да бъде своевременно въведен в експлоатация интерконекторът с Гърция и започнат строежът на газовата връзка със Сърбия; да бъде получено единственото досега плащане по Плана за възстановяване и устойчивост; да бъде постигната отмяната на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, което отвори пътя за Шенгенското пространство; да бъде осигурено допълнителното европейско плащане за охрана на българо-турската граница и да бъде постигнат решителен напредък в създаването на спешната помощ по въздуха.

Ще представя състав на правителство, което е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, като се ангажира в рамките на седмица да изпълни връчения от президента указ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети