Байдън праща военни в Газа да изградят временно пристанище за помощи

DenNews.bg
08.03.2024
размер на текста:

Американската армия ще построи пристанище в Газа, за да доставя повече хуманитарна помощ на територията по море, обяви президентът Джо Байдън, цитиран от BBC. 

Временното пристанище ще увеличи количеството на хуманитарната помощ за палестинците със "стотици допълнителни камиони" на ден, казват служители.

 Байдън обаче каза, че инициативата няма да включва американски войски на място в Газа.

ООН предупреждава, че една четвърт от населението е на ръба на глада.

Президентът направи официалното съобщение по време на речта си за състоянието на Съюза в четвъртък.

Той каза, че пристанището, което ще бъде построено от американската армия, ще включва временен кей за транспортиране на доставки от кораби в морето до брега.

Не е ясно кой ще построи пътеката или ще осигури помощта на сушата, което означава, че решаващи въпроси за това дали операцията може да успее остават без отговор.

Създаването на пристанището ще отнеме "няколко седмици", казаха служители, и ще може да приема големи кораби, превозващи храна, вода, лекарства и временни убежища. Първоначалните пратки ще пристигнат през Кипър, където ще се проведат израелски проверки за сигурност.

„Временният кей ще даде възможност за огромно увеличаване на количеството хуманитарна помощ, която влиза в Газа всеки ден“, каза президентът Байдън.

Той добави, че Израел трябва да „изпълни своята част“, като позволи на повече помощ да влезе на територията и да „гарантира, че хуманитарните работници няма да бъдат хванати в кръстосания огън“.

„Хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета.

Израелската армия започна въздушна и наземна кампания в Газа след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души, а други 253 бяха взети за заложници.

Повече от 30 800 души са били убити в Газа оттогава, съобщи управляваното от Хамас здравно министерство на територията.

Конфликтът създаде нарастваща хуманитарна криза. Световната здравна организация (СЗО) предупреди тази седмица, че децата умират от глад в Северна Газа, където около 300 000 палестинци живеят с малко храна или чиста вода.

Газа няма дълбоководно пристанище и затова САЩ седмици наред търсят начини да доставят спешно кораби с помощ, докато администрацията публично засили натиска си и все повече демонстрира публично нетърпението си към Израел заради отчайващата ситуация на място .

Американски служители казаха на американския партньор на BBC, CBS, че има планове кеят да бъде инсталиран от армейска част, наречена 7-ма транспортна бригада, базирана във Форт Стори, Вирджиния.

Бригадата е предназначена за бързо разгръщане, но военните кораби все още не са напуснали САЩ, казаха служители.

Вицеадмирал Кевин Донеган, който е бил бивш командир на Пети флот на ВМС на САЩ - най-високопоставеният военноморски командир на САЩ в Близкия изток - каза пред програмата World Tonight на BBC Radio 4, че планът за пристанището е "абсолютно изпълним".

Въпреки това той каза, че предоставянето на помощ по суша все още е най-ефективният начин от гледна точка на възможността да се вкарат възможно най-много стоки.

Вицеадмирал Донеган също предупреди, че наличието на „сигурност и добра дистрибуторска мрежа“ ще бъде от решаващо значение за безопасното доставяне на помощта от пристанището, споменавайки повече от 100 души, които бяха убити, опитвайки се да стигнат до конвой с помощ. миналата седмица, на фона на нарастващото отчаяние.

Палестинците казаха, че повечето са били застреляни от израелските войски. Израелските военни, които наблюдаваха частните доставки на помощ, казаха, че повечето са били убити в блъсканица.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети