Зеленски: Военната помощ от САЩ е жизненоважна за Украйна

DenNews.bg
30.03.2024
размер на текста:

 Украйна все още не е толкова силна, колкото може да бъде. Трябва да можем да действаме на бойното поле. Две неща са необходими за това: системи Пейтриът, които САЩ могат да ни осигурят, и паритет в артилерията. Със системите Пейтриът ще отключим небето и нашите момчета ще вървят напред.
В интервю за американския телевизионен канал CBS той разказа за необходимостта от укрепване на ПВО на Украйна, контраофанзивните действия на Русия и защо подкрепата на САЩ е важна за Украйна.

 Украинският президент Володимир Зеленски каза пред председателя на Камарата на представителите на САЩ, че е жизненоважно Конгресът да приеме бързо нов пакет от военна помощ за Киев, за да се запази международното единство по отношение на конфликта с Русия.
Републиканският говорител Майк Джонсън задържа месеци наред законопроект, който предвижда 60 милиарда долара военна и финансова помощ за Украйна.
„Бързото приемане на американската помощ за Украйна от Конгреса е жизненоважно. Признаваме, че има различни мнения в Камарата на представителите за това как да се процедира, но ключът е да запазим въпроса за помощта за Украйна като обединяващ фактор“, каза Зеленски на X.В нощното си видео обръщение Зеленски каза, че е казал на Джонсън, че руските удари по украински градове „ескалират и могат да бъдат спрени само от физическата сила на нашата отбрана“.

„И за Конгреса е много важно да запази лидерството си, така че защитата на свободата да остане идея, която обединява – в нашите страни и в мнозинството в света.
Украинските войски са изправени пред недостиг на артилерийски доставки заради помощта на САЩ, задържана в Конгреса. И Европейският съюз не успя да достави навреме мунициите, които беше обещал по-рано", коментира още Зеленски
Украинската армия каза, че нейният върховен командир Олександър Сирски е разговарял с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун по въпроси на бойното поле.
В разказ за разговора в Telegram се казва, че Сирски е обсъдил „въпроса за жизненоважната помощ на САЩ за Украйна“, включително укрепване на отбраната срещу руски въздушни атаки и изграждане на укрепления.
 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети