Жертви и ранени в Палестина при пристигането на хуманитарен конвой

DenNews.bg
02.03.2024
размер на текста:

 Много от хората, лекувани за наранявания след навлизането на хуманитарния конвой в Газа в четвъртък, са получили огнестрелни рани, съобщи ООН.

Наблюдатели на ООН посетиха болницата al-Shifa в град Газа и видяха някои от около 200-те души, които все още се лекуват.

Хамас, който управлява Газа, обвини Израел, че стреля по цивилни, но Израел каза, че повечето са загинали в блъсканица, след като войските му са стреляли предупредително.

Лидери от цял свят призоваха за пълно разследване.

Инцидентът се разигра, след като стотици хора се спуснаха в хуманитарния конвой, който се движеше по крайбрежен път, придружен от израелските военни, в ранните часове на четвъртък сутринта.

Световната продоволствена програма предупреди, че гладът е неизбежен в Северна Газа, която е получила много малко помощ през последните седмици и където около 300 000 души живеят с малко храна или чиста вода.
На кадри от мястото на инцидента се чуват залпове от стрелба и се виждат хора да се катерят по камиони и да се навеждат зад превозните средства.

Здравното министерство на Газа, управлявано от Хамас, съобщи, че най-малко 112 души са били убити при инцидента и че други 760 са ранени.

В изявление в социалните медии Даниал Хагари, говорител на Израелските отбранителни сили (IDF), каза: „Десетки жители на Газа бяха ранени в резултат на блъскане и тъпкане“.

Подполковник Питър Лернър каза също пред Channel 4 News, че „тълпа е нахлула в конвоя“ и че израелските войски „предпазливо се опитали да разпръснат тълпата с няколко предупредителни изстрела“.

Марк Регев, специален съветник на израелския премиер, каза по-рано пред CNN, че Израел не е бил пряко замесен по никакъв начин и че стрелбата е дошла от "палестински въоръжени групи", въпреки че не предостави доказателства.

В петък Стефан Дюжарик, говорител на шефа на ООН Антонио Гутериш, каза, че екип на ООН е посетил болницата ал-Шифа по-рано същия ден и е видял "голям брой огнестрелни рани" сред оцелелите.

Той каза, че не знае екипът да е изследвал телата на някой от убитите.

Д-р Мохамед Салха, временен управител на болницата в Ал-Авда, каза по-рано пред Би Би Си, че Ал-Авда е получил 176 от ранените, от които 142 са с огнестрелни рани.

Той добави, че останалите са със счупени крайници в блъсканицата.

В отговор на инцидента външният министър на Обединеното кралство лорд Камерън нарече смъртта "ужасяваща" и каза, че "трябва да има спешно разследване и поемане на отговорност".

„Това не трябва да се случва отново“, каза той.

Той добави, че инцидентът не може да бъде отделен от "неадекватните доставки на помощ", които влизат в Газа, и нарече настоящите нива "просто неприемливи".

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ ще започнат да изпращат помощ в Газа по въздух, като каза: „Невинни хора са попаднали в ужасна война, неспособни да изхранват семействата си. Трябва да направим повече и Съединените щати ще направят повече.“

Израелската армия започна широкомащабна въздушна и сухопътна кампания за унищожаване на Хамас - която е забранена като терористична организация от Израел, Обединеното кралство и други - след като нейни въоръжени мъже убиха около 1200 души в Южен Израел на 7 октомври и върнаха 253 обратно в Газа като заложници.

Министерството на здравеопазването на Газа, управлявано от Хамас, казва, че повече от 30 000 души, включително 21 000 деца и жени, са били убити в Газа оттогава, като около 7 000 са изчезнали и най-малко 70 450 са ранени.
Ot Kristi Kuni

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети