Хамас прие условия за прекратяване на огъня в Газа

DenNews.bg
13.03.2024
размер на текста:

 Високопоставен представител на Хамас е обявил във вторник, че групата е приела модифицирана версия на американското предложение за прекратяване на огъня в Газа, информира новинарският канал Al Arabia.

Очаква се представители на Хамас да пътуват до египетската столица Кайро през следващите дни, за да обсъдят последните подробности и изпълнението на сделката, каза източникът пред Al Arabia.

Белият дом призова бойците на Хамас в Газа да освободят жени, възрастни и ранени заложници и да приемат временно прекратяване на огъня в битките с Израел, за да осигурят по-трайно.

„Днес е на масата прекратяване на огъня за шест седмици, което трябва да бъде надградено в нещо по-трайно, ако Хамас просто освободи жени, ранени и възрастни хора“, каза пред репортери съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан

Според последното предложение Израел ще освободи палестински затворници в съотношение 10 към едно спрямо броя на задържаните заложници от Хамас.

Споразумението също така ще предвижда постепенно завръщане на палестинците, изселени от Газа, според източника.

Мохамад Назал, член на политическото бюро на Хамас, каза, че преговорите продължават, но „пропадат“, добавяйки, че Израел е предложил временно прекратяване на огъня, което е нещо, което Хамас няма да приеме.

„Израелското присъствие в Газа предотвратява завръщането на разселените“, каза той пред Al Arabia. Назал каза, че Хамас е категоричен да изпрати хуманитарна помощ в Газа без никакви условия или ограничения.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети