НС прие законопроект за колективните искове на потребители

DenNews.bg
01.03.2024
размер на текста:

 Народното събрание прие на първо четене Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Проектът на закон, внесен от Министерския съвет, беше подкрепен от 169 народни представители, а един се въздържа.

Законопроектът цели да се създаде механизъм за предявяване на представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите и да улесни достъпа на потребителите до правосъдие. С предложените текстове се разширява кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите, се посочва в доклада на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации. Предвижда се такива искове да имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите-членки на Европейския съюз.

В мотивите си Министерският съвет посочва, че със законопроекта се създава специална уредба по отношение на представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Предвиждат се единни критерии за признаване неквалифицираните организации за предявяване на представителни искове. Въвежда се и възможност съдът да извършва контрол за конфликт на интереси при предявяване на представителен иск за обезщетение.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети