Русия към Макрон: Не бъди Наполеон

DenNews.bg
01.03.2024
размер на текста:


„Би било добре на Макрон да си спомни как свърши това за Наполеон и неговите войници“, каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Politico.
Председателят на долната камара на руския парламент предупреди френския президент Еманюел Макрон да не изпраща войски в Украйна, заявявайки, че те ще бъдат сполетени от същата съдба като армията на Наполеон.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, който е член на близкия кръг на руския президент Владимир Путин, направи забележките в публикация в Telegram в сряда.

Той отговори на изявлението на Макрон в понеделник, че „нищо не е изключено“, когато става дума за западни страни, които да се намесят в Украйна, за да помогнат за отблъскването на инвазията на Русия.

„Преди да направи подобни изявления, Макрон би било добре да си спомни как свърши това за Наполеон и неговите войници, повече от 600 000 от които бяха оставени да лежат във влажната земя“, каза Володин, имайки предвид катастрофалната френска инвазия в Русия през 1812 г.

Точният брой на пехотата на Великата армия, убита във военната кампания на Наполеон, се оспорва, но историците обикновено определят цифрата над 300 000.

Володин също обвини Макрон, че иска да „разпали трета световна война“, за да остане на власт.

Володин отговори на изявлението на Макрон в понеделник, че „нищо не е изключено“, когато става въпрос за западни страни, които се борят в Украйна.
Дмитрий Медведев, бившият руски президент и министър-председател, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на страната, повтори сравнението на Володин с Наполеон в собствената си публикация в Telegram в сряда.

„Дребните и трагични наследници на Бонапарт... са нетърпеливи за отмъщение с наполеоновски мащаб и бълват яростни и изключително опасни глупости“, каза той.

Коментарите на Макрон бяха направени в понеделник на срещата на върха на европейските лидери в Париж, за да обсъдят засилване на подкрепата за Киев.

Перспективата за изпращане на западни войски в Украйна беше отхвърлена от други членове на НАТО, включително САЩ. и Германия и остро критикувано от френските опозиционни партии, но приветствано от Естония и Литва.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети