Днес в Москва погребват Алексей Навални

DenNews.bg
01.03.2024
размер на текста:

 Днес ще се състои погребението на руския опозиционер Алексей Навални в Москва. Опелото е планирано в църква, която е събирала дарения за руската армия и широко подкрепя войната в Украйна.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна. На кадри от видеоклип се вижда - как свещеник и друг мъж стоят пред джип "Нива" в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на "нашите воини" в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета - всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на "Защитника на родината". Навални почина внезапно на 16 февруари в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. В продължение на седмица майка му правеше опити да получи тялото му.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети