96 часа от изчезването на Ивана: Започва проверка в училището, криминалисти от цялата страна идват на помощ

DenNews.bg
26.02.2024
размер на текста:

96 часа. Точно толкова се навършват в 12ч. днес от изчезвавето на 17-годишната Ивана от Дупница, която по това време в четвъртък оставя телефона и ученичаската си раница на класната и си тръгва. В каква посока- все още не е ясно. След като започва издриването й след подаване на сигнал от родителите, ,че не се е прибрала до 22ч., момичето е засечено на камери в различни точки на града, като последно е видяна в района на промишлената зона в града, където в петък разследващите се натъкват на якето й, захвърлено на главен път Е-79 на изхода в посока Благоевград. По думите на майка й, това изражение, което е запечатало последно камера показва, че Ивана била бясна. Но от какво? Заради специфичното й състояние в резултат на психични проблеми, провокирано от някаква конкретна случка или от липсата на адекватно наблюдение от страна и на родителите, тъй като момичето вече е имало назначена терапия от психиатър. Това само можем да гадаем

Майката е категорична, че Ивана е била тормозена от съучениците си заради това, че е различна.

 

Вече пети ден криминалисти, подразделения на жандармерията от Кюстендил, София и Пловдив и целият ресурс на полицията в Дупница работят по различни версии и упорито търсят изчезналото момиче. Действията им са под ръководството на директора на Областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров. Днес стана ясно, че на помощ са дошли и топ криминалисти от цялата страна. Оказва се пълно съдействие по случая и от Министерство на вътрешните работи, като за целта в Дупница пристигна още в петък и заместник-главният секретар на МВР Димитър Калганджиев. 

В издирването на Ивана се включиха и стотици доброволци, вчера пристигнаха и служители от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. След указания от полицията и предоставяне на карти на различни терени, те тръгваха и обхождаха местности в околностите на Дупница.

 

 Всички усилия и до този момент не доведоха до никакъв резултат. Междувременно Ивана бе обявена за общонационално издирване. В социалните мрежи вече се отправиха и призиви дупничани да проверят щателно мазета и тавани, защото има вероятност момичето да се укрива някъде. А и от камерите, чрез които е проследено нейното движение в петък в ралични точки на града се вижда ясно как тя се крие от хората.

Днес кметът на Дупница Първан Дангов влиза в Гимназията на хранително-вкусова помишленост и технологии, известна като Тютюневото,  на проверка. Той обяви още вчера че ще говори с директора, класната на Ивана, тъй като според нейните родители, тя е била подлагана на тормоз от съученици. Тъй като момичето има психични и психологични проблеми, градоначалнокът ще  поиска справка за това как е работил с нея психолог, психиатър. Ще изиска информация и за това какви действия са предриели и самите родители, които, знаейки, че дъщеря им има сериозно заболяване и не са предприели адекватни действия така, че да защитят детето си.

 

 Предстои и среща с директори и психолози от всички училища на територията на община Дупница, като целта е да се обсъдят точно такива случаи с проблемни деца и да се обсъди изграждането на методика за работа с тях. За да не се стига отново до там да се организират други подобни акции с дни.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети