Американска компания отсрами САЩ, като приземи космически кораб на Луната

DenNews.bg
23.02.2024
размер на текста:

Американска компания влезе в историята, като стана първата комерсиална компания, която изпрати космически кораб на Луната.

Базираният в Хюстън Intuitive Machines приземи своя робот Odysseus близо до южния полюс на Луната.

Отне няколко минути на контрольорите да установят, че корабът е прицемев, но в крайна сметка беше получен сигнал.

„Това, което можем да потвърдим без съмнение, е, че нашето оборудване е на повърхността на Луната и ние предаваме“, обяви директорът на полета Тим Крейн.

Персоналът на компанията аплодира и ръкопляска при новината.

Това беше важен момент не само за търговската експлоатация на космоса, но и за космическата програма на САЩ като цяло.

Intuitive Machines прекъсна половинвековното отсъствие на Съединените щати от повърхността на Луната. Трябва да се върнете към последната мисия на Аполо през 1972 г. за случай, когато американската апаратура се сгуши леко в лунната почва.


Американската космическа агенция НАСА беше закупила място на Одисей за шест научни инструмента и нейният администратор Бил Нелсън побърза да добави своите поздравления към Intuitive Machines за мисията, която той описа като "триумф".

„САЩ се върнаха на Луната“, каза той. „Днес, за първи път в историята на човечеството, търговска компания – американска компания – стартира и ръководи пътуването до там. И днес е денят, който показва силата и обещанието на търговските партньорства на НАСА.“


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети