Голяма трагедия в Испания: 4 жертви и 19 изчезнали при пожар в 14-етажен блок

DenNews.bg
23.02.2024
размер на текста:


Голям пожар уби най-малко четирима души във висок жилищен блок в испанския град Валенсия, съобщиха службите за спешна помощ.

Пламъците обхванаха 14-етажен блок в квартал Кампънар и обхванаха съседна сграда.

Пожарникари бяха забелязани да спасяват хора от балкони, а деветнадесет се смятат за изчезнали.

Най-малко 14 души, включително шестима пожарникари и малко дете, са ранени.

Силните ветрове раздухаха пламъците, но има и подозрения, че силно запалимата облицовка е позволила на пожара да се разпространи бързо.

Повече от 20 противопожарни екипа се справиха с пламъците и до петък сутринта блокът беше огромна почерняла от огъня снаряд. Хората бяха призовани да стоят далеч от района.

Сградата съдържа 138 апартамента и е била дом на 450 жители, съобщи вестник El Pais, цитирайки управителя на сградата.


Според местни доклади пожарникарите са спасили няколко деши с помощта на кранове, включително двойка, живееща на седмия етаж.

Една жена каза пред TVE, че е видяла пожарникари да се опитват да спасят тийнейджър, хванат в капан на първия етаж на сградата.

В часовете след като пожарът бързо се разрази, в Испания бяха зададени въпроси относно материалите, използвани в конструкцията на сградата.

Естер Пучадес, вицепрезидент на Колежа на индустриалните технически инженери във Валенсия, каза пред испанската информационна агенция Efe, че преди това е инспектирала сградата.

Тя твърди, че екстериорът му е от полиуретанов материал, който вече не се използва широко поради опасения от запалимост.

Един мъж, който живее на втория етаж на сградата, каза пред телевизионния канал La Sexta, че пламъците са се разраснали бързо след началото на пожара, според съобщенията на четвъртия етаж.

„Огънят се разпространи за 10 минути“, каза той, като добави, че материалът по фасадата на сградата може да е причинил разпространението на огъня.


Дейвид Хигера, инженер, каза пред El País, че облицовката на сградата може да е причината за бързото разпространение на огъня.

Алуминиевите плочи с изолатор от пяна, съставляващи външния слой на сградата, са „много добри в изолацията срещу топлина и студ, но са много запалими“, каза той.

 В района е създадена полева болница, съобщи RTVE. Хората, останали без дом, ще бъдат настанени в хотели, казаха властите.

Пишейки в X (известен преди като Twitter), испанският министър-председател Педро Санчес каза: „Разтревожен съм от ужасния пожар в сграда във Валенсия... Искам да изразя своята солидарност към всички засегнати хора и признание към целия персонал за спешни случаи, който вече е разположен на местопроизшествието."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети