Трима са убити след израелски удари в Дамаск

DenNews.bg
21.02.2024
размер на текста:

 Най-малко двама души са били убити при израелски ракетен удар в столицата на Сирия Дамаск, съобщиха сирийски държавни медии и активисти.

Сирийските военни съобщиха, че двама цивилни са загинали, когато няколко ракети са ударили жилищен блок в квартал Кафр Суса.

Мониторингова група каза, че двама чужденци и сирийски цивилен са били убити и че районът е посещаван от високопоставени фигури от Иранската революционна гвардия и ливанската групировка Хизбула.

Израелската армия не е коментирала.

По-рано обаче тя призна, че е нанесла стотици удари по цели в Сирия, които според нея са свързани с Иран и съюзнически въоръжени групировки.

Съобщава се, че е засилила подобни удари от началото на войната в ивицата Газа през октомври в отговор на трансграничните атаки срещу Израел от Хизбула и други подкрепяни от Иран групировки в Ливан и Сирия, които твърдят, че действат в подкрепа на съюзническата палестинска групировка Хамас.

Миналия месец при удар в Дамаск, за който беше обвинен Израел, бяха убити петима висши служители на Революционната гвардия и няколко служители на сирийската сигурност.

Иран е изградил широка мрежа от съюзнически въоръжени групировки и подставени лица, действащи в страни от Близкия изток. Всички те са против Израел и САЩ и понякога наричат себе си „Оста на съпротивата“.

Редица от въоръжените групи, включително Хамас и Хизбула, са забранени като терористични организации от Израел, САЩ, Обединеното кралство и други страни.

Базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека - която наблюдава войната в Сирия чрез мрежа от източници - каза, че ракетите са убили двама несирийски граждани, които са били вътре в жилищния блок. Сирийски цивилен, който е бил на улицата отдолу, е бил убит от падащ шрапнел.

Видео и снимки, публикувани онлайн, показват последствията от нещо, което изглеждаше като прецизен удар на четвъртия етаж на сградата, с големи щети по екстериора и интериора на един апартамент, които ясно се виждаха.

Няколко превозни средства, паркирани на улицата отдолу, също бяха повредени, включително празен автобус, за който се съобщава, че принадлежи на съседното частно училище Al-Bawader.

През февруари 2023 г. ракетна атака, за която е обвинен Израел, уби най-малко петима души в Кафр Соуса, който се намира близо до голям комплекс, използван от службите за сигурност.

В един доклад се казва, че целта е била инсталация, където ирански и сирийски военни експерти са се срещали, за да усъвършенстват програми за разработване на способности за дронове или ракети на подкрепяни от Иран групи.

По-късно в сряда се чуха експлозии в Дамаск след това, което Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че е "нова израелска атака срещу позиции на подкрепяни от Иран милиции" в югозападната част на столицата.

В отделно развитие държавната Национална новинарска агенция на Ливан съобщи, че една жена е била убита, а детето й е тежко ранено при израелски удар в южното ливанско село Мадждал Зоун.

Израелската армия каза, че нейните бойни самолети са ударили три оперативни командни центъра на Хизбула в Южен Ливан и че артилерията е обстрелвала районите Алма ал-Шааб и Дайра, "за да премахне заплахата".

Хизбула каза, че нейните бойци са стреляли по израелски военни позиции в северните израелски общности Евен Менахем, Шомера и Авивим, както и няколко места в оспорваната зона Шебаа Фармс/планината Дов.

Също в сряда министърът на петрола на Иран твърди, че Израел стои зад две експлозии, които според властите са прекъснали главната газопроводна мрежа на страната север-юг преди седмица.

„Експлозията на газопроводите на страната беше дело на Израел“, каза министърът на петрола Джавад Оуджи пред репортери. — Заговорът беше осуетен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети