От Газа до Женева: Швейцарски лекар евакуира ранени деца

DenNews.bg
14.02.2024
размер на текста:

 Когато швейцарският лекар Рауф Салти разбира, че не може да отиде в Газа, за да помогне на ранени деца, той решава, че ще направи всичко възможно, за да ги закара в Женева, за да получат медицинска помощ. 
След като се сблъсква с бюрокрация, Салти получи разрешение да вземе четири деца, включително 16-годишен, който загуби бъбрек и вече е с ампутиран крак, да премине в Египет от Газа и след това да отлети за Швейцария в понеделник. Така Салти заминава в Египет, за да ги вземе. 

След успешната си мисия той бе посрещнат от екипа си на летището в Женева със Зейна- 17-месечно дете, което беше спасено изпод развалините в Газа.

„Когато видях, че ситуацията продължава да се влошава, реших, че моята мисия този път ще бъде да отида там и да ги доведа тук“, каза Салти, който е участвал в няколко международни хуманитарни пътувания до Газа, както и до други части на Близкия изток и Африка през последните 14 години.

Салти, хирург-уролог и самият той потомък на палестински бежанци, трябваше да пътува до Газа на 19 октомври, за да извърши операции, включително планирана операция на бъбрек на малко дете. Но неговата хуманитарна мисия, част от работата му като основател на неправителствена организация, наречена „Право на децата за здравеопазване“, беше отменена поради израелската офанзива, започнала след атаките на 7 октомври от въоръжени бойци на Хамас.Докладвайте тази обява

Четирите деца, които пристигнаха в Женева в понеделник, са втората група, която Салти успя да евакуира в Швейцария, с което общият им брой стана осем. Децата са получили 90-дневни визи за медицинско обслужване.
"Важното е да им осигурим нормален живот, с хора, спокойствие, мир и любов. Детски живот", каза Салти, след като пристигна в офиса си с децата и техните майки.
Четиримата бяха избрани с помощта на неговите контакти в Газа въз основа на това, че са достатъчно добре, за да пътуват и че може да им се помогне в Швейцария.
Шестнадесетгодишният Юсеф, който загуби левия си крак и бъбрека си при израелска атака, е отслабнал и тежи по-малко от 30 кг. Лекарите в Газа ампутираха остатъка от откъснатия крак, но той все още трябва да събере сила и в крайна сметка да му бъде поставена протеза.
17-месечната Зейна първоначално беше лекувана в болница Ал-Шифа, най-голямото съоръжение в ивицата Газа, което беше нападнато от израелските сили през ноември.
Нейната лява ръка претърпя няколко фрактури, които лекарите се опитаха да поправят с помощта на външна фиксация, но структурата трябваше да бъде отстранена поради инфекция.
„Вече не можете да говорите за стерилно (оборудване) там, то не съществува“, каза Салти.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети