Инж. Людмил Ракиджийски увековечи в книга историята на родното си село Усойка

DenNews.bg
13.02.2024
размер на текста:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бобошевското село Усойка вече има своята първа, събрана в едно, история за миналото. Това е факт благодарение на труда на уважавания инж. Людмил Ракиджийски, роден и израснал тук. Инж. Ракиджийски  представи книгата си в препълнената зала на местния клуб. Пред публиката авторът, до когото плътно бе семейството му, което безрезервно го подкрепи в това начинание, представи своеото краеведско изследване "Пътуване в миналото на село Усойка". До него бяха съпругата му Елка Ракиджийска, дъщерите им Людмила и Доротея.

А Доротея простигна от Италия, където живее със семейството си, за да бъде до баща си в този важно за него събитие. Присъстваха заместник-кметът на община Бобошево Миланчо Геров, предсесдателят на Общинския съвет Лариса Каменова, бившият заместник-областен управител Райчо Цветин и съпругата му Емилия, краеведът и бивш кмет на Дупница, понастоящем преподавател в Югозападния универтитепрофесор  Алекси Тасев и съпругата му Спаска. Людмила и Доротея.

Инж. Любомир Ракиджийски обясни при представянето на книгата си, че е използвал трудове на краеведите проф. Алекси Тасев, Никола Лазарков, Тихомир Меджидиев, Иван Хаджийски, Яне Билярски, както и от трудовете на краеведа на  Бобошево на Иван Кепов. А идеята за написването на книгата у инж. Ракиджийски се появила, докато търсел материали за родословното дърво на фамилията си.

Изданието се състои от 11 глави. В първата глава е историята на селото от момента, когато е било чифлик през 1878-а година и когато освободено от турско робство, до разрастването му. Нататък се проследява и неговото развитие- бит и култура.

На специално приготвени за целта табла авторът бе изложил снимков материал от живота на жителите на село Усойка. От частни архиви бяха изложени кръщелни свидетелства, учебници, тетрадки, снимка от живота на местното училище "Кирил и Методий" още от далечната 1945- а година.

 

 

Всичко това, събрано и систематизирано в книгата на инж. Ракиджийски, съвсем естествено предизвика голям интерес сред присъстващите и първият тираж бе изкупен веднага 50 бройки. Разбира се, с автограф и посвещение от автора. Представянето на книгата на инж. Людмир Ракиджийски предизвика широк отзвук сред местните жители и техните наследници.

То ги накара да се разровят в семейните архиви, да отворят албумите и да започнат да се интересуват от своите предци.

А след успешното представяне на книгата на всички вече е ясно- във всеки дом в село Усойка и във всеки дом на потомците, разпръснати из страната и по света тази книга трябва да стои като реликва. За да се помни.

След представянето на книгата инж. Людмил Ракиджийски подари на кметството фиданка Магнолия. А кметът на селото Лозина Николова има за задача  да го засади до паметната плоча на загиналите усойчани в Първатат световна война. 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети