Как работят термопомпите: Наръчник на купувача

DenNews.bg
13.02.2024
размер на текста:

 Отоплението с термопомпи е един от най-екологичните и икономични методи за отопление. Те са иновативни климатични машини, които преобразуват топлинната енергия от природни източници и я използват за отопление или охлаждане на различни зони. Те работят на принципа на преместване на топлинната енергия от едно място на друго, заради което са предпочитан продукт на пазара.

Независимо дали става въпрос за термопомпа за басейн или за дома, тези системи се използват широко, заменяйки традиционните замърсяващи и по-скъпи методи на отопление и охлаждане, базирани на дърва и въглища.

 

 

Какво са термопомпите?

 

 

Накратко, термопомпите са устройства за климатизация, които преместват топлинна енергия от едно място на друго и могат да бъдат използвани както за отопление, така и за охлаждане. Техните особености включват използването на термоенергия от природни източници и преобразуването й в топлина или студ – съобразно това, което целите.

 

 

Как работят термопомпите?

 

 

Принципът на работа на термопомпите е подобен на този на хладилните машини, тоест те не произвеждат топлина, а я преместват, като използват определено количество енергия.

Съществената разлика между термопомпите и хладилните машини е, че термопомпите използват получената топлина за отопление/охлаждане на помещенията или водните съоръжения, докато при хладилните машини топлината се отделя и не се използва за никакви цели.

Термопомпите извличат топлина от по-студения външен въздух или от земята и я транспортират на мястото, което искате да затоплите, като по този начин предоставят евтина топлина, и същевременно не вредят на околната среда.

За да изберете най-подходящия за вас вид термопомпа е добре да се запознаете с различните принципи на работа и видовете термопомпи, които се продават на пазара.

 

 

 

 

Какви видове термопомпи има?

 

 

Термопомпите се класифицират в различни категории в зависимост от техните характеристики и начин на работа.

 

Един от тях е типът "въздух-въздух", където термопомпата използва топлината на външния въздух и я прехвърля в някакво вътрешно помещение, което искате да затоплите. Този тип е сходен по принцип на работа с климатиците.

 

Термопомпата “вода-въздух” използва топлината на воден източник и я разпределя в помещенията посредством подово отопление, радиатори или конвектори.

 

Друг тип термопомпи са “въздух-вода”. Те функционират като извличат топлинната енергия от външния въздух и я транспортират, за да затоплят басейн или друго водно съоръжение, като използват външно и вътрешно тяло. Тези термопомпи са най-разпространените, поради по-ниската си първоначална инвестиция.

 

Термопомпата “вода-вода” използва топлинна енергия от подпочвената вода, чиято целогодишна температура е 7-14°С. Въпреки високата си ефективност, тази термопомпа не е широко разпространена в България поради сложността на проучванията и изискванията за водата и дебита.

 

Освен тези, има и термопомпи от типа “земя-вода”, които извличат топлинна енергия директно от земята, тъй като след определена дълбочина, целогодишната температура на почвата е 10-14°С. Тези системи са геотермални с топлообменници и имат висока енергийна ефективност, което може да намали разходите на електроенергия с до 80%

 

Що се касае до цените за термопомпи, те варират спрямо модела, марката, мощността и други фактори, които са от значение при избора на подходящ продукт. Независимо от вида термопомпа, който ви е необходим, на пазара ще откриете както по-бюджетни решения, така и по-скъпи продукти, които могат да задоволят вашите потребности.

 

Независимо дали се нуждаете от отопление на басейн, жилище или офис,
със своите високи коефициенти на енергийна ефективност и минимално въздействие върху околната среда, термопомпите са сред водещите технологии за отопление и охлаждане, които допринасят за устойчивото и енергоефективно бъдеще на обектите и домовете. Техните различни типове и функционалности предоставят гъвкавост и възможности за избор на подходящата система спрямо конкретните ви нужди и условията на сградата.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети