19-годишен китаец счупи световния рекорд на 100 метра

DenNews.bg
12.02.2024
размер на текста:

19-годишният китайски феномен в плуването, Пан Жанле, записа най-бързите 100 метра в историята в неделя, като подобри световния рекорд за мъже в свободния стил и се утвърди като определящ темпото преди предстоящите Олимпийски игри в Париж.

Пан постави зашеметяващите 46,80 секунди плуване на 100 метра свободен стил в началния етап на спечелилата златен медал щафета 4x100 метра на отбора на Китай на Световното първенство в Доха, сменяйки предишния световен рекорд от 46,86, държан от румънския тийнейджър Давид Поповичи.

„Подобряването на световния рекорд дойде естествено. Сега целта ми е да плувам още по-бързо“, каза той пред репортери след плуването.


„Бях шокиран, когато видях колко е часът. Не очаквах да счупя рекорда – исках да го оставя за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

„За мен е чест и е мотивация както за млади, така и за възрастни плувци. Вярвам, че мога да вървя по-бързо от днешното време.

По-късно Пан каза пред китайските медии, че всъщност е „имал малко треска“ през деня, но се е чувствал в добро състояние, информирайки треньорите си, че „може да има изненада“.

Пан е първият китаец, който държи световен рекорд в дисциплината. Само петима мъже са счупили бариерата от 47 секунди в историята на 100 метра свободен стил.

Пан вече беше азиатски рекордьор след световно първенство във Фукуока, Япония месеци по-рано.

Пан, заедно със съотборниците си Джи Синджие, Джан Джаншуо и Уанг Хаою помогнаха на Китай да спечели златото в щафетата 4x100 м в Доха, като Италия и САЩ взеха сребро и бронз.

Джан, който бе само на 16 години, по-специално преодоля 50-секундната бариера в дисциплината с време от 48,62 секунди – въпреки че само началният етап на щафетата се брои за официалните рекордни времена.

Това беше първото класиране на подиума за Китай в събитието.

Съотборникът му в националния отбор Кин Хайян постави текущия рекорд на 200 метра бруст на световното първенство миналата година.


Двамата други китайски световни рекордьори в историята са Джан Лин, чието плуване на 800 метра свободен стил от 2009 г. все още е в сила, докато противоречивият сънародник Сун Янг държи 1500 метра свободен стил от 2012 г.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети