Александър Стуб е новият президент на Финландия

DenNews.bg
12.02.2024
размер на текста:

Александър Стуб, бившият министър-председател на Финландия, е новият президент. Според Yle по предварителни данни той е спечелил 51,6% от гласовете, окончателните данни ще бъдат обявени в сряда.

Александър Стуб изгради предизборната си кампания върху обещания да се възползва максимално от новото членство на страната си в НАТО и да подкрепи Украйна във войната срещу Русия.

„Няма да има политически отношения с президента на Русия или с руското политическо ръководство, докато не спрат войната в Украйна“, каза Стуб в интервю за Ройтерс, говорейки за политиката си като президент.


Той вече беше поздравен от настоящия президент на страната Саули Нинисте за победата му на изборите. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави новоизбрания президент на Финландия.

"Искрено поздравявам Александър Стуб за избирането му на поста президент на Финландия. Оценявам силната му подкрепа за Украйна. Украйна и Финландия, в солидарност с други партньори, укрепват сигурността на цяла Европа и всяка нация на нашия континент", написа той в Twitter.

Кой е Александър Стуб?
Стуб е един от "тежките" във финландската политика, но през последните години до голяма степен избягва активната политическа дейност. Портфолиото на Стуб включва широка гама от влиятелни позиции.

Бил е член на Европейския парламент през 2004-2008 г., след което последователно заема длъжностите министър на външните работи, министър на търговията и министър на финансите на Финландия от 2008 до 2016 г. А от 2014 до 2015 г. той оглавява и правителството на Финландия.

От 2016 г. Стуб се оттегли от активно участие във вътрешната финландска политика и работи във финансовия сектор, по-специално става вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

През август 2023 г. Стуб обяви решението си да се кандидатира за президентските избори през 2024 г. във Финландия. Ако окончателното преброяване на гласовете потвърди победата му (в това няма съмнение), той ще поеме президентския пост на 1 март.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети