Контрабандисти на гущери и змии в Австралия са застрашени от 15 г. затвор

DenNews.bg
08.01.2024
размер на текста:

Снимка: BBC

 Престъпна група, планирала нелегално да изнесе стотици местни гущери от Австралия в Хонг Конг, е "разбита", информираха властите.

Според полицията на Нов Южен Уелс влечугите са имали приблизителна пазарна стойност от 1,2 милиона австралийски долара.

Трима мъже и една жена са арестувани в Сидни.

Около 257 гущера и три змии бяха иззети от полицията, след като се твърди, че са били държани при лоши условия. Те са лекувани и върнати в природата.

Полицията създаде работна група за разследване на предполагаемите контрабандисти през септември, след като 59 живи гущера бяха заловени в девет малки контейнера на път за Хонг Конг.

Полицаите проведоха серия от акции в Нов Южен Уелс през последните няколко седмици.

В един дом в Сидни те иззеха 118 гущера, три змии, осем яйца и 25 мъртви гущера. При претърсване на имот в провинциален Гренфел са открити четири гущера, скрити в торби.

Четиримата заподозрени - всички на възраст между 31 и 59 години - са обвинени в престъпления, включително износ на местни влечуги, търговия с облаги от престъпна дейност и участие в престъпна група,

Ако бъдат признати за виновни, ги грози до 15 години затвор.

Двама от мъжете получиха отказ да бъдат пуснати под гаранция, след като се явиха в съда през уикенда.

През последните десетилетия Хонконг се превърна в доминираща позиция в международната търговия с редица екзотични животни, според Световния фонд за природата (WWF).

През 2021 г. проучване, публикувано от ADM Capital Foundation, установи, че за период от пет години четири милиона живи животни от най-малко 84 държави са били внесени в града.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети