Камерън: Ще подкрепим създаването на държавата Палестина

DenNews.bg
30.01.2024
размер на текста:

Великобритания е готова да изпревари момента, когато официално признае палестинска държава, предложи външният министър.

Лорд Камерън каза, че на палестинците трябва да се даде политически хоризонт за насърчаване на мира в Близкия изток.

Той започва четвъртото си посещение в региона, откакто беше назначен за външен министър през ноември.

Обединеното кралство носи отговорността да определи как би изглеждала палестинската държава, каза той на прием в Уестминстър.

На палестинския народ ще трябва да се покаже "необратим напредък" към решение с две държави, каза лорд Камерън.

"Когато това се случи, ние - със съюзниците - ще разгледаме въпроса за признаването на палестинска държава, включително в Обединените нации", каза той пред Съвета на консерваторите за Близкия изток.

„Това може да е едно от нещата, които помагат този процес да стане необратим.


Външният министър също така призова Израел да позволи повече хуманитарна подкрепа в Газа и каза, че е "нелепо", че жизненоважна британска и друга помощ се изпраща обратно на границата.

Лорд Камерън каза, че последните 30 години са били история на провал за Израел, защото не е успял да осигури сигурност на своите граждани.

Само чрез признаване на този провал, каза той, ще има мир и прогрес.


Великобритания отдавна подкрепя решение за две държави, при което израелци и палестинци могат да живеят рамо до рамо в отделни държави.

Но лорд Камерън предполага, че Великобритания може да даде официално дипломатическо признание на палестинска държава не като част от окончателно мирно споразумение, а по-рано, по време на самите преговори.

В същото време ще трябва да има нова палестинска власт, "която да се изправи бързо" с "технократични и добри лидери", способни да управляват Газа, каза той.

Лорд Камерън добави: „Заедно с това, почти най-важното от всичко, е да се даде на палестинския народ политически хоризонт, така че да може да види, че ще има необратим напредък към решение за две държави и най-вече установяването на палестинска състояние.

„Ние имаме отговорност там, защото трябва да започнем да определяме как би изглеждала палестинската държава, какво би включвала, как би работила и най-важното, разглеждайки въпроса, че когато това се случи, ние със съюзниците ще разгледаме въпросът за признаването на палестинска държава, включително в ООН.

„Това може да е едно от нещата, които помагат този процес да стане необратим.

Като част от всяка дългосрочна сделка външният министър каза, че Израел ще трябва да види всички заложници освободени, с гаранция, че Хамас не може да предприеме атаки срещу Израел и неговото ръководство е напуснало Газа.

Той каза, че сделката ще бъде "трудна", но не и невъзможна.

Външният министър подкрепя „устойчиво прекратяване на огъня“ и предупреждава за смъртни случаи

Относно продължаващите усилия за прекратяване на войната в Газа, лорд Камерън каза, че сега е необходима пауза в боевете и че има "обнадеждаващи признаци" за преговорите, които са в ход.

„Има път, който сега виждаме отварящ се, където наистина можем да постигнем напредък, не само в прекратяването на конфликта, но напредък в намирането на политическо решение, което може да означава мир за години, а не мир за месеци“, каза той.

Истинското предизвикателство би било „да се превърне тази пауза в устойчиво прекратяване на огъня без връщане към боевете, каза той.

„Това е наградата, която трябва да търсим, и повече от това, не само как преминавате от пауза към устойчиво прекратяване на огъня, но как преминавате оттам към набор от политически ходове и договорености, които биха могли да започнат да доставят дългосрочни политически решение", каза лорд Камерън.

„Въпреки че е невероятно трудно, въпреки че усилията в миналото се провалиха, не можем да се откажем.

„Ако последните 30 години ни казват нещо, това е история на провал.

„В крайна сметка това е история за провал за Израел, защото да, те имаха растяща икономика, да, имаха покачващ се жизнен стандарт, да, инвестираха в отбрана и сигурност, стени и всичко останало, но не можаха да осигурят такава държава повечето хора искат, това, което всяко семейство иска, което е сигурност.

„И така, последните 30 години бяха провал.

„И само чрез признаване на този провал и признаване, че истинският мир и напредък ще дойдат, когато ползите от мира и прогреса са по-големи от ползите от връщането към битка.“

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети