Дупница отбелязва 80 години от смъртоносната бомбардировка на града

DenNews.bg
03.01.2024
размер на текста:

 Една тъжна годишнина, свързана със смърт и много мъка отбелязва утре Дупница. На 4-и януари се навършват 80 години от бомбардировките над града, при които загиват 60 наши съграждани, а други 50 са ранени. Община Дупница и Историческия музей призовават дупничани да дойдат на площад Свобода, където в 12:30ч ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на жертвите. 

Преди това, в 11:00ч. ще бъдат поднесени поднесени венци и цветя на паметната плоча на загиналите при бомбардировките над Дупница пред Дома на техниката.


На 4 януари преди 80 години, около 13.00 часа на обяд, дупничани преживяват ужасите на Втората световна война.
В този ден от авиобаза в град Бари Италия над 108 англо- американски самолети Б-17 излитат в посока България. Целта е столицата София. Поради гъста мъгла и невъзможност да открият набелязани обекти самолетите бомбардират съседни селища. 250 килограмови фугасни бомби са хвърлени над Босилеградско, Мездра, Враца, Искърския пролом.
Най-пострадала от тези бомбардировки е Дупница. Над мирното население на града ни група от около 30 самолета, изсипват повече от 150 бомби, като акт на неоправдана жестокост.
Разрушени са 52 жилищни сгради, 14 индустриални предприятия, банки, пощата, диспансера. Унищожени и повредени са електроразпределителната мрежа, водопроводната, градската инфраструктура. Напълно разрушени са училище „Евлоги Георгиев“ и Земеделската банка.

Под развалините на банката са затрупани 45 човека. В този ден загиват над 60 наши съграждани и има повече от 50 ранени. В паниката си хората се втурват към местността Дренски рид, като взимат със себе си само връхните си дрехи, и не малък брой от тях премръзват.
Животът на града е изваден от нормалното му русло.
Вечерта на 4 януари в Дупница пристигат царица Йоана, княгиня Евдокия и митрополит Стефан, за да окажат подкрепа на населението с продоволствия и средства. Посещават ранените в болницата и участват в опелото на загиналите на другия ден.
По инициатива на Общината се формира Общоградски комитет за набиране на парични помощи. Събрани са почти 800 хил. лв. за пострадалите. Средствата се раздават от комисия за възстановяване на разрушенията.
Кметът Давидко Янев трудно понася трагедията и много скоро в началото на март подава оставка, след като полага много усилия за превъзмогване на нанесените поражения.
Майор Мостин Дейвис от Британската военна мисия съобщава в Средиземноморския щаб на Управлението за специални операции в Кайро, че бомбардировката над Дупница не постига желания резултат, тъй като ЖП линията не е засегната, а бордовите картечари със своята стрелба по мирното население са предизвикали отрицателен ефект…
Неоправданата жестокост на войната! Да помним и почетем жертвите на това безумие! Дано никога не се повтаря!

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети