Ким Чен Ун готви промени в Конституцията за обявяване на Южна Корея за неизменен враг

DenNews.bg
16.01.2024
размер на текста:

 Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за промяна на конституцията, за да се гарантира, че Южна Корея се възприема като "основен враг" и предупреди, че страната му не възнамерява да избегне война, ако тя се случи, държавната медия KCNA

В реч пред Върховното народно събрание, парламентът на Северна Корея, Ким каза, че е стигнал до извода, че обединението с Юга вече не е възможно, и обвини Сеул, че търси колапс на режима и обединение чрез поглъщане.

Ким каза, че конституцията трябва да бъде изменена, за да се образоват севернокорейците, че Южна Корея е "основен враг и неизменен основен враг" и да се определи територията на Севера като отделна от Юга.

„Не искаме война, но нямаме намерение да я избягваме“, каза Ким, цитиран от KCNA.

Северна Корея също трябва да планира "пълна окупация, подчинение и възстановяване" на Южна Корея в случай на война, а южнокорейците вече не трябва да бъдат наричани свои сънародници, добави Ким, призовавайки за прекъсване на всяка междукорейска комуникация и унищожаването на паметник на обединението в Пхенян.

 

Три организации, занимаващи се с обединението и междукорейския туризъм, също ще бъдат закрити, добавиха държавните медии.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол по време на заседание на кабинета каза, че Пхенян е "антинационален", когато нарича Юга враждебна страна.

Призивът на Ким за конституционни промени идва на фона на изостряне на напрежението на Корейския полуостров на фона на серия от ракетни тестове и натиска на Пхенян да скъса с десетилетната политика и да промени отношението си към Юга.

Значителни части от речта на Ким изложиха планове за подобряване на поминъка и той предположи, че неговата реторика спрямо Южна Корея и САЩ е предназначена да помогне за поддържане на вътрешно единство и постигане на икономически и военни цели, докато САЩ са били разсеяни с други кризи, каза Лим Юл-чул , професор по изследване на Северна Корея в южнокорейския университет Kyungnam.

От друга страна, Уон Гон Парк от женския университет в Сеул твърди, че Ким изглежда се чувства застрашен от засиленото разширено ядрено възпиране от Южна Корея и САЩ, разполагането на американски стратегически активи на Корейския полуостров и тристранните военни усилия с Япония.

„Все по-агресивният език на Ким Чен Ун изглежда показва, че той чувства, че е загубил надмощие в междукорейските отношения“, каза Парк пред Ройтерс.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети