Московски съд глоби 100 000 рубли организаторката на скандалното голо парти

DenNews.bg
13.01.2024
размер на текста:

Лефортовският съд в Москва глоби Ивлеева със 100 хиляди рубли за организиране на скандалното голо парти в клуб в столицата преди Нова година.

Според мотивите по време на партито са извършени „нарушения на обществения ред под формата на разголване на граждани и накърняване на човешкото достойнство, пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения и нецензурен език на публично място“.
Срещу блогърката беше заведен и колективен иск за милиард рубли за морални щети, но Хамовническият районен съд не го прие, тъй като звездата е регистрирана на територията на друг регион.

Ивлеева обаче ще претърпи сериозни финансови загуби поради анулирането на рекламни договори: според съобщения в медиите MTS е прекратил сътрудничеството със звездата.
Освен това данъчната служба се заинтересува от блогърката за недекларирани доходи и в момента тече щателна проверка.

Нощният клуб Mutabor, където се проведе скандалното парти, беше затворен с решение на съда от 27 декември за 90 дни поради нарушаване на санитарните и епидемиологичните норми. Това е максималното възможно наказание по съответния член от Кодекса за административните нарушения. В същото време Руското дружество за авторско право иска от Московския арбитражен съд да възстанови 537 хиляди рубли от институцията.
Сред над 200-те гости имаше и много известни личности. Общественото възмущение се изля върху тях, въпреки публичното им разкаяние.
Депутатите от Държавната дума Сергей Миронов и Олег Морозов предложиха да лишат купонджиите от награди, както и да им забранят да получават пари по време на концерти в Русия. Според Миронов организирането на подобно парти е предателство към родината в труден за нея момент, когато тече Специалната военна операция.
Някои поискаха Филип Киркоров да бъде лишен от званието народен артист.
"Какво общо има работата му с факта, че той не отиде там, където публиката харесва? Дори и заслужено да не го харесва", заяви адвокатът на певицата Александър Добровински пред РИА Новости.

Министерството на културата отказа да разгледа въпроса.
"
„Награденият може да бъде лишен от държавна награда само с влязла в сила присъда на съда при осъждане за извършване на тежко или особено тежко престъпление“, уточниха от ведомството.
Анна Асти (Анна Дзюба) беше наказана по същия начин: концертът й в столичния клуб Gipsy беше отложен за неопределено време, новогодишното представление в Barvikha Luxury Village няма да се състои, а компанията Sima-land отказа участието й в корпоративното си събитие .
Телевизионната водеща Ксения Собчак каза, че е загубила около 15 милиона рубли поради участието си в скандалното събитие.
Продуцентът и композиторът Максим Фадеев, възмутен от купона, обяви, че ще възобнови проекта „Gluk’oZa” без Наталия Чистякова-Йонова.

Според него това не е псевдонимът на певицата, а името на група, създадена в началото на 2000-те години за детска аудитория. Освен това, отбеляза продуцентът, Йонова дискредитира концепцията на проекта, включително чрез „публични изяви на такива събития“.
"
"Този проект е създаден за деца. И ми се струва, че тя (Наталия Чистякова-Йонова. - Ред.) вече е израснала от този образ. Освен това вече не искам да бъда свързван с този художник като музикант. Проектът "Gluck'oZa" е два албума: "Moscow" и "Gluck'oZa Nostra". Всичко останало са прелести на Йонова и Ко", каза Фадеев.

Рапърът Вацио (Николай Василиев) в също се изпрати пред Лефортовския районен съд на Москва. Той бе задържан за 15 дни, включително и на Нова година. По-късно арестът беше удължен с десет дни за съпротива на полицай.


Освен това Vacío беше глобен с 200 хиляди рубли за ЛГБТ* пропаганда. Самият рапър заяви, че „никога не е бил поддръжник на ЛГБТ* общността и, разбира се, никога не ги е рекламирал“.
"
„В този случай е необходимо, разбира се, да се обжалва глобата – казва адвокат Владимир Комсолев – Това ще е предпоставка съдът да изясни какво се счита за ЛГБТ* пропаганда, за правилна квалификация в бъдеще. без да обсъждаме сега дали костюмите са били пропаганда на Леонтьев и други певци." 

В крайна сметкана  младежа е връчена и призовка за военната служба.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети