Започва обучение на полицейски служители как да употребяват физическа сила при неподчинение

DenNews.bg
12.01.2024
размер на текста:

 „Стартира процес по обучение на служителите, предимно от пътна, охранителна и териториална полиция. Целта е повишаване на професионалната компетентност и практическите умения“. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Народното събрание преди изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. За занятията е изготвен график и те вече се провеждат в някои областни дирекции. В рамките им служителите ще придобиват допълнителни знания по технически действия и ред за употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие, действия при неподчинение, лична защита. „Колегите от сектор „Специални тактически действия” ще провеждат и практически обучения, на които униформените „на терен“ ще прилагат придобитите знания“ – допълни вътрешният министър и допълни: „Анализите, които направихме, показват, че подобни обучения следва да бъдат провеждани не само при кандидатстване за работа в системата. Те трябва да бъдат системни, заложени в годишните планове на съответните дирекции“. По думите му е планирано обучения да преминат и ръководните служители.

Вътрешният министър поясни, че продължават проверките на Дирекция „Инспекторат“ в МВР след случая от края на миналата година. До приключването им са отстранени двама служители от изпълнителски състав. Успоредно с това са освободени от длъжност двама ръководни служители в ОДМВР – Стара Загора.

„Продължаваме с активната работа по всички приоритети, заложени в управленската програма“, заяви министър Стоянов. Той коментира още, че ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, подкрепящи правителство, преценят, има готовност да остане на поста министър на вътрешните работи, за да продължи работа по изпълнение на заложените цели.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети