Обединеното кралство дава на Украйна още 2,5 млрд. лири военна помощ

DenNews.bg
12.01.2024
размер на текста:


Обединеното кралство ще даде на Украйна още 2,5 милиарда британски лири във военна подкрепа, каза Риши Сунак - най-големият годишен ангажимент на Великобритания след инвазията на Русия.

Премиерът направи това съобщение по време на рядко посещение в Украйна, където ще подпише и ново споразумение в подкрепа на дългосрочната сигурност на Украйна.

Официални лица казаха, че пакетът ще предостави на Украйна ракети с голям обсег, противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди.

Около 200 милиона паунда ще бъдат похарчени за дронове, повечето от които ще бъдат произведени във Великобритания.

Длъжностни лица казаха, че военният пакет за следващата финансова година, започваща през април, ще доведе до най-голямата доставка на дронове за Украйна.

Показателно е, че премиерът реши да не поема финансов ангажимент за няколко години.

Някои министри и висши военни личности твърдяха, че това ще изпрати по-силен сигнал до Москва за дългосрочната подкрепа на Великобритания.

Вместо това г-н Сунак избра да похарчи £200 милиона повече от последните две години, когато годишният военен ангажимент на Обединеното кралство за Украйна беше на стойност £2,3 милиарда.

Даунинг стрийт заяви, че пакетът от подкрепа ще формира първата стъпка към това, което нарече "непоклатимо стогодишно партньорство между Украйна и Обединеното кралство".

Той също така ще включва 18 милиарда британски лири за хуманитарна помощ, помощ за укрепване на енергийната инфраструктура на Украйна и повече финансиране за онлайн обучение по английски език.

.Сунак, който за последно посети Украйна преди 15 месеца през ноември 2022 г., каза: „Днес съм тук с едно послание: Обединеното кралство също няма да се поколебае. Ние ще застанем до Украйна в най-мрачните й часове и в по-добри времена, които идват.“

Той добави: „Обединеното кралство вече е един от най-близките партньори на Украйна, защото признаваме, че тяхната сигурност е наша сигурност.

„Днес отиваме по-далеч, увеличавайки нашата военна помощ, доставяйки хиляди авангардни дронове и подписвайки ново историческо споразумение за сигурност, за да предоставим на Украйна гаранциите, от които се нуждае в дългосрочен план.

„В продължение на две години Украйна се бори с голяма смелост, за да отблъсне брутална руска инвазия. Те все още се бият, непоколебими в решимостта си да защитят страната си и да защитят принципите на свободата и демокрацията.“

Ангажиментът на Обединеното кралство идва след месеци на натиск от депутати, които твърдяха, че правителството е трябвало да даде на Украйна по-голяма яснота много по-рано, за да може да развие военното си планиране.

Това също идва, когато и Съединените щати, и Европейският съюз се борят да съгласуват собствените си пакети от подкрепа, като Украйна отчаяно се нуждае от повече снаряди и ракети.

В САЩ републиканците блокират пакет от подкрепа за Украйна от 60 милиарда долара (47 милиарда паунда) в опит да увеличат разходите за справяне с миграцията по южната граница на Америка.

А в ЕС премиерът на Унгария Виктор Орбан блокира пакет от подкрепа от 50 евро (43 милиарда паунда) за Украйна в спор за финансиране с Брюксел.

Споразумението между Обединеното кралство и Украйна, което се подписва днес, включва набор от двустранни гаранции за военна и икономическа подкрепа, предназначени да възпират руската агресия, преди Украйна да се присъедини към НАТО.

Длъжностни лица казаха, че Обединеното кралство е първата страна от Г-7, подписала подобен пакт, което всичките седем водещи индустриални държави обещаха да направят на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети