След пандемията: Милиони деца по света са принудени да напуснат училище и да работят

DenNews.bg
04.09.2023
размер на текста:

Бъдещето на милиони деца е изложено на риск, тъй като все по-голям брой биват изтеглени от училище, за да започнат работа, каза ръководителят на организацията на труда на ООН пред BBC.

Гилбърт Хунгбо, генерален директор на Международната организация на труда (МОТ), обясни, че има "регресия" в региони по света на фона на глобалните икономически проблеми.

Някои от най-лошите форми на работа включват сексуална експлоатация.

Той каза, че са необходими спешни действия.

Данните, събрани от ООН в началото на 2020 г., показват, че около 160 милиона деца са били подложени на детски труд и че глобалният напредък за прекратяването му е спрял за първи път от 20 години. Г-н Хунгбо, бивш министър-председател на Того, каза, че ранните данни показват, че тенденцията продължава.

Той обясни, че свиването на разходите за живот - предизвикано отчасти от нарастващите цени на храните и енергията, причинени от войната в Украйна, за някои семейства означава намаляването на храненето от два пъти на един път на ден. В някои случаи това е довело до „най-лошата форма на детски труд“, при която родителите тласкат децата си към секс работа, за да издържат семействата си.

В крайбрежния град Момбаса в югоизточна Кения едно 14-годишно момиче каза пред BBC, че няма друг избор освен да търси работа, тъй като майка му се бори, за да им осигури храна и училищни такси за нея и двамата й братя и сестри.

За да спечели пари, тя каза, че е "спала с мъже, прала е дрехи и е сплитала коси".

Когато посещава училище, тя казва, че понякога се чувства толкова гладна, че „не може да вземе химикала да пише“.

Говорейки от малкия им дом, майка й каза, че "не е лесно да кажеш на дете да направи нещо подобно".

Но тя каза, че не е могла да издържа семейството си, след като е загубила работата си по време на пандемията, и сега се бори да свързва двата края, като пере дрехи.

„Много е сърцераздирателно. Бих искал детето ми да ходи на училище като другите деца, за да може да си намери добра работа, която да й помогне в бъдеще, но тъй като нямам никакви средства, тя е принудена да го направи."

Жена, управляваща публичен дом наблизо, каза, че бизнесът й „процъфтява“, тъй като привлича все повече и повече млади момичета, отчаяно търсещи пари.

Хунгбо обасни, че нарастването на детския труд се наблюдава в страните с ниски, средни и високи доходи и в сектори, включително селското стопанство, минното дело и строителството.

„Очевидно се намираме в критичен момент“, каза той и добави, че „бедността е основната причина“.

Точните обстоятелства в различните държави варират, но детският фонд на ООН (Unicef) казва, че инфлацията и нарастващите разходи за живот са „всеобща грижа“, която засяга децата по различни начини.

„Много семейства от отчаяние трябва да прибягнат до наистина невъзможни избори и негативни стратегии за справяне, които засягат децата сега и в дългосрочен план“, каза Наталия Уиндер-Роси, директор на програмата за социална политика и социална защита на Уницеф.

В южния ливански град Сидон деца казаха, че са напуснали училище, за да издържат семействата си.

„Когато бях в училище, мечтаех да стана учител. Сега спрях да мечтая“, каза пред BBC 14-годишната Алаа, която чисти къщите на хората.

Уницеф казва, че повече от едно на 10 семейства в Ливан изпращат децата си на работа. Страната е изправена пред почти пълен колапс на икономиката си.

„Бих искал да ходя на училище, разбира се, но в тази ситуация кой би помислил да ходи на училище? Трябва да осигуриш семейството си. Задушавам се... но трябва да се примиря“, каза 15 -годишният Мохамед, който продава кърпички по пътя на преминаващите коли.

Но Хунгбо казва, че въпреки че ситуацията е „много тревожна“, той остава оптимист, че могат да бъдат намерени решения.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети