Арменците от Нагорни Карабах обявиха, че разпускат Република Арцах

DenNews.bg
28.09.2023
размер на текста:

Снимка: Reuteurs

 Етническите арменци в Нагорни Карабах заявиха, че разпускат отцепилата се държава, която са защитавали в продължение на три десетилетия, и където вече повече от половината население е избягало, след като Азербайджан започна светкавична офанзива миналата седмица.

В изявление те казаха, че тяхната самопровъзгласена Република Арцах ще "престане да съществува" до 1 януари, което се равнява на официална капитулация пред Азербайджан.

За Азербайджан и неговия президент Илхам Алиев резултатът е триумфално възстановяване на суверенитета над област, която е международно призната като част от нейната територия, но чието етническо арменско мнозинство спечели де факто независимост във война през 90-те години.

За арменците това е поражение и национална трагедия.

Армения каза, че до четвъртък сутринта 65 036 души са преминали на нейна територия от приблизително 120 000 население.

"Анализът на ситуацията показва, че през следващите дни няма да останат арменци в Нагорни Карабах", цитира агенция Интерфакс думите на арменския премиер Никол Пашинян. „Това е акт на етническо прочистване.

Азербайджан отрича това обвинение, заявявайки, че не принуждава хората да напуснат и че ще реинтегрира мирно района на Карабах и ще гарантира гражданските права на етническите арменци.

Карабахските арменци казват, че не вярват на това обещание, имайки предвид дългата история на кръвопролития между двете страни, включително две войни след разпадането на Съветския съюз. Дни наред те бягат масово по виещият се планински път през Азербайджан, който свързва Карабах с Армения.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети